Зеленський повідомив, що вже розпочав переговори про місце проведення другого саміту миру

Зеленський говорив, що підготовка до другого саміту миру триватиме "не роки, а місяці"
Фото: FDFA Federal Dep. of Foreign Affairs / Flickr

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що під час візиту до Саудівської Аравії 12 червня обговорював зі спадкоємним принцом, прем'єр-міністром Саудівської Аравії Мухаммедом бін Салманом Аль-Саудом питання проведення другого саміту миру в королівстві. Про це Зеленський повідомив 16 червня під час пресконференції за підсумками Глобального саміту миру у Швейцарії.

Захід транслювали у Facebook ОП.

"Ви знаєте, що в нас дуже міцні взаємини із Саудівською Аравією... Кілька днів тому перед цим самітом миру в мене була зустріч із його королівською високістю. Так, ми говорили про це. Ми почали говорити про це, – розповів Зеленський. – Звичайно, ми порушували питання наступних зустрічей, можливо, наступного саміту миру".

Прийняти мирну конференцію також готова Швейцарія, заявила на пресконференції за результатами першого саміту миру в Бюргенштоку президентка Швейцарії Віола Амгерд, її цитує "Укрінформ".

"Ми і далі братимемо участь в обговоренні і, безумовно, будемо готові організувати зустрічі у Швейцарії, якщо цього захочуть", – наголосила Амгерд.

За її словами, низка країн також заявила про готовність провести в себе другий саміт миру щодо України.

"Однак це все ще потребує детальних обговорень. Тому було б передчасно називати країни сьогодні", – зазначила Амгерд.

Контекст:

Саміт миру у швейцарському Бюргенштоку відбувся із 15-го до 16 червня. На ньому обговорювали три пункти формули миру – ядерну безпеку, продовольчу безпеку та звільнення військовополонених й українських дітей, викрадених Росією. Україна наполягала, щоб країни-агресора Росії на першому саміті не було.

Зеленський під час брифінгу 15 червня повідомив, що на саміті зареєструвалися представники 101 країни та міжнародної організації.

Підсумкове комюніке саміту миру у Швейцарії підтримали 80 країн і чотири міжнародні організації.

Зеленський говорив 16 червня, що підготовка до другого саміту миру триватиме "не роки, а місяці". За його словами, присутність представників країни-агресора РФ на другому саміті миру свідчитиме про те, що вона вирішила закінчити війну.

У швейцарському МЗС повідомили, що другий саміт миру щодо України можуть провести до президентських виборів у США в листопаді.