Зеленський про візит у США: Усі перемовини саме такі, які потрібні Україні

Зеленський розповів про результати переговорів у Штатах
Фото: EPA

Президент України Володимир Зеленський закінчив візит у США і після всіх потрібних переговорів повертається додому. Про це він розповів у вечірньому зверненні 27 вересня, яке опублікував у Facebook.

"Сьогодні була зустріч із [експрезидентом США, кандидатом на майбутніх виборах від Республіканської партії] Дональдом Трампом. Дуже продуктивна й детальна. Я дуже вдячний. І це загалом був наповнений, довгий, надзвичайно важливий тиждень в Америці. Як ми і планували, сьогодні вирушаємо додому після всіх потрібних перемовин. І всі перемовини саме такі, які потрібні Україні", – сказав президент.

Він наголосив, що Україна презентувала у США план перемоги у війні, яку розв'язала країна-агресор РФ, і пояснила кожен пункт.

"Сильні позиції для України – це швидший мир. Усе ключове для України – на столі в партнерів, усе розглядається. Далекобійність, оборонний пакет, санкції проти Росії, кроки щодо російських активів. Ми щодо всіх тем встигли попрацювати. Готуємося до зустрічі в Німеччині в межах "Рамштайну" – це формат, де разом із партнерами ми будемо йти за змістом пунктів плану перемоги", – зазначив Зеленський.

За його словами, напередодні він обговорив із президентом США Джо Байденом усі основні пункти плану й необхідні рішення. Президент подякував за безпрецедентний пакет військової допомоги. "Це підтримає наших воїнів і весь наш народ, зокрема є хороші речі для ППО перед зимою", – сказав він.

Зеленський розповів, що дістав повну підтримку під час зустрічей у Конгресі США. Також він презентував план перемоги України обом кандидатам у президенти США – Трампу й віцепрезидентці Камалі Гарріс.

"Цю російську війну треба закінчувати і закінчувати справедливо, щоб жоден агресор не робив більше такого, як Росія. [...] Тепер будуть двосторонні документи з країнами щодо реконструкції, щодо чітких кроків кожної країни. А найголовніше – фронт. Ми зробили все залежне від нас, від України, щоб максимально посилитися. І тепер разом із партнерами нам потрібно забезпечити саме те, що наблизить справедливий мир. Росія повинна програти цю війну. Україна має виграти. Це реальні основи для спільної безпеки", – заявив Зеленський.

Контекст:

Візит Зеленського у США анонсували в ОП 19 вересня. Президент розпочав його з поїздки на військовий завод 23 вересня. Того самого дня Зеленський виступив на Саміті майбутнього в Генасамблеї ООН у Нью-Йорку.

24 вересня президент виступив у Радбезі ООН, попередивши, що країна-агресор РФ хоче атакувати три АЕС в Україні. Зеленський також зазначив, що повномасштабну російську агресію "неможливо заспокоїти розмовами", а "потрібні дії".

На полях Генасамблеї ООН Зеленський провів низку зустрічей, зокрема з канцлером ФРН Олафом Шольцом, президентом Франції Еммануелем Макроном, прем'єр-міністром Індії Нарендрою Моді.

25 вересня Зеленський виступив на засіданні Генасамблеї ООН, заявивши, що ООН безсила зупинити війну, але формула миру може це зробити.

Наступного дня Зеленський провів зустрічі з президентом і віцепрезиденткою США Джо Байденом і Камалою Гарріс, презентувавши їм план перемоги. Також Зеленський презентував його сенаторам США.

Зеленський і Трамп зустрілися в Нью-Йорку у Trump Tower 27 вересня. Зеленський сказав, що, як він вважає, у нього із Трампом спільна думка, що війна в Україні має припинитися, а нелегітимний російський президент Володимир Путін не переможе.

Після переговорів Трамп заявив, що він за "справедливу угоду для всіх" для закінчення війни.