Зеленський провів засідання РНБО щодо ситуації з МСЕК, анонсував кадрові рішення

Зеленський повідомив, що рішення РНБО затвердив указом
Фото: Офіс Президента України / Facebook

22 жовтня відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО), на якому розглянули ситуацію з висновками медико-соціальних експертних комісій (МСЕК). Про це у Telegram повідомив президент України Володимир Зеленський.

"Провів засідання РНБО. По ситуації з МСЕК і зловживаннями посадових осіб різних державних органів з отриманням інвалідності. Були доповіді голови СБУ Василя Малюка і міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка щодо перевірок і розслідування кримінальних правопорушень. Установлено багато фактів порушень та очевидно фальшивих інвалідностей посадовців", – написав він.

Президент розповів, що з високопосадовцями говорив про "кроки, які повинні бути зроблені на урядовому рівні", окремо розглянули ситуацію в системі органів прокуратури України, щодо якої доповідав генпрокурор Андрій Костін.

"РНБО визначила перелік рішень, які повернуть справедливість. Затвердив їх указом. Зокрема, це цифровізація процесів проходження всіх етапів медико-соціальних експертних комісій, реальна перевірка декларацій членів МСЕК, перевірка й перегляд необґрунтованих рішень щодо інвалідності посадовців і аудит відповідних пенсійних нарахувань, законодавчі зміни для невідкладного реформування системи медико-соціальної експертизи в Україні, а також перегляд системи та механізму нарахувань пенсійних виплат посадовцям державних органів", – повідомив Зеленський.

За його словами, "відповідальність за ситуацію зараз має бути персональною".

"Доручив прем'єр-міністру України розв'язати проблему на рівні центральних органів виконавчої влади, зокрема відповідних міністерств. Потрібні кадрові рішення. Також повинна бути й політична відповідальність генерального прокурора за ситуацію в органах прокуратури України", – заявив Зеленський.

Контекст:

Скандал навколо МСЕК розгорівся на початку жовтня, коли затримали, а пізніше заарештували керівницю Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяну Крупу. У неї під час обшуку виявили $6 млн. Крупу повідомили про підозру в незаконному збагаченні.

16 жовтня головний редактор "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов опублікував матеріал про те, що 49 прокурорів Хмельницької області, зокрема керівник обласної прокуратури Олексій Олійник, оформили інвалідність. На його думку, до цього можуть бути причетними Крупа та її син Олександр Крупа, який очолював Пенсійний фонд у Хмельницькій області. Олійник у відповідь заявив, що із 225 прокурорів лише у 48 – інвалідність, "тому стверджувати, що вся прокуратура складається з осіб з інвалідністю, не є правильним". Після скандалу Олійника звільнили з посади "за власним бажанням", а Офіс генпрокурора розпочав службове розслідування, воно стосується не лише прокуратури Хмельницької області. 20 жовтня генпрокурор повідомив, що в межах розслідування поки вдалося встановити, що 61 прокурор Хмельницької області має інвалідність, і закликав прокурорів, щодо яких є сумніви, добровільно пройти повторне обстеження, "поки це не зроблено в межах кримінальних проваджень".

Пізніше журналісти й антикорупціонери з'ясували, що й у інших областях могли бути зловживання під час оформлення прокурорам інвалідності.

20 жовтня на проблему публічно звернув увагу Зеленський. 21 жовтня з'явилася інформація, що Міністерство охорони здоров'я України скасувало 74 висновки МСЕК про інвалідність військовозобов'язаних (загалом станом на зараз опрацьовано 18 779 справ).