Зеленський провів зустріч із главою Пентагону. Остін відповів, чи обговорювали вони план перемоги України

Зеленський і Остін узяли участь у засіданні "Рамштайну" 6 вересня
Фото: president.gov.ua

Глава Української держави Володимир Зеленський у межах засідання контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" 6 вересня провів зустріч із міністром оборони США Ллойдом Остіном. Про це поінформував пресцентр ОП.

Зазначають, що Зеленський і Остін обговорили наповнення нового пакету допомоги Україні від США на $250 млн та інші потреби сил оборони.

"Глава держави наголосив, що Україні необхідний дозвіл на застосування західної далекобійної зброї по військових об'єктах на території Росії. Президент зауважив, що у зв'язку з посиленням ракетно-бомбового терору проти українців і критичної інфраструктури з боку РФ наша держава також украй потребує додаткових засобів протиповітряної оборони", – розповіли в ОП.

Крім того, Зеленський і Остін обговорили, як прискорити постачання військової допомоги з уже погоджених пакетів підтримки й розширення тренувальних місій для українських пілотів на винищувачах F-16.

Президент України також закликав США інвестувати в українське виробництво озброєнь, ідеться в повідомленні.

Остін на брифінгу (транслював у YouTube "Голос Америки") за підсумками "Рамштайну" розповів, що вони із Зеленським не обговорювали плану перемоги України у війні проти РФ, який підготували в Києві.

"Ми говорили про декілька інших речей. Але конкретно цю тему ми не обговорювали. Зеленський представить цей план [президентові США Джо] Байдену й іншим лідерам, коли матиме нагоду", – наголосив глава Пентагону.

За словами Остіна, він вважає перемогу України досяжною. Війна також може швидко закінчитися, якщо нелегітимний російський президент Володимир Путін виведе свої війська, вказав глава міноборони США.

"Щодо абсолютної перемоги, потрібно зрозуміти, як це визначити. Україна хоче захистити свою суверенну територію, і ми будемо допомагати їй це зробити", – резюмував Остін.

Контекст:

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів. У червні 2024-го у Швейцарії відбувся перший саміт миру, на ньому обговорювали три пункти формули миру – ядерну безпеку, продовольчу безпеку і звільнення військовополонених та українських дітей, яких викрала Росія. Москву на цей саміт не запрошували. Присутність РФ на другому саміті миру свідчитиме про те, що вона вирішила закінчити війну, вважає Зеленський.

Після саміту Зеленський заявив про потребу підготувати план завершення війни, дедлайн, за словами президента, – до кінця листопада.

27 серпня Зеленський розповів, що планує презентувати план перемоги України у війні з Росією Байдену й кандидатам на пост президента від демократів і республіканців – Камалі Гарріс і Дональду Трампу. Зеленський зазначив, що одним з етапів завершення війни є Курська операція сил оборони України, вона входить у цей план. Головний його елемент – примус Росії закінчити війну, і щоб це було справедливо для України, наголосив президент.