Зеленський схвалив закон про прискорену держреєстрацію вакцин проти COVID-19

Зеленський підписав закон, який дозволяє зареєструвати в Україні вакцину проти COVID-19

Фото: Офіс Генерального прокурора / Facebook
Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який дасть змогу розпочати вакцинацію українців проти коронавірусу.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до закону України "Про лікарські засоби", він дасть змогу прискорити державну реєстрацію вакцини проти COVID-19, повідомляє пресслужба Офісу президента.

Зокрема, закон дозволяє зареєструвати в Україні вакцину проти коронавірусу на один рік (із можливістю пролонгації ще на рік), якщо вона дістала дозвіл на її екстрене застосування у США, Великобританії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді, КНР, Індії або в Європейському союзі. Водночас в Україні заборонено реєструвати російські вакцини проти COVID-19.

29 січня законопроєкт №4613 у другому читанні й у цілому ухвалила Верховна Рада України.

У першому читанні проєкт закону ухвалили 28 січня. До другого читання в нього внесли низку правок. Зокрема, сферу застосування закону обмежили препаратами саме проти COVID-19.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

За даними агентства Bloomberg, станом на ранок 29 січня у світі зробили вже понад 87,1 млн щеплень проти коронавірусу, кампанії стартували в 60 країнах.

В Україні вакцинації поки не починали. Згідно з національним планом, 50% населення України (20 млн) хочуть охопити вакцинацією протягом 2021–2022 років. 29 січня його схвалила Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Україна в межах глобальної ініціативи COVAX розраховує на безплатне постачання 16 млн доз вакцини, повідомляли в Міністерстві охорони здоров'я. Першу партію, за даними відомства, мають завезти у країну вже в лютому. Імовірно, це будуть препарати від Pfizer/BioNTech або Moderna.

1,9 млн доз вакцини CoronaVac виробництва китайської компанії Sinovac МОЗ планує закупити в української компанії "Лекхім", яка одержала квоту на ввезення в Україну 5 млн доз вакцини від Sinovac Biotech у першому півріччі 2021 року. Очікують, що перші 700 тис. доз доправлять в Україну до кінця лютого.

25 січня президент України Володимир Зеленський анонсував отримання країною "першого мільйона" доз вакцини проти коронавірусної інфекції COVID-19 "від провідної міжнародної компанії". Він висловив упевненість, що вакцинацію розпочнуть у лютому.