Зеленський: Справедливо, щоб Україна могла відповідати на терор далекобійними ударами по місцях запуску ракет із РФ

Кожен ракетний удар РФ заслуговує на справедливу відповідь, зазначив Зеленський
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський повідомив 11 серпня у вечірньому відеозверненні (опубліковано у Facebook ОП), що пріоритетом для країни залишається "максимальне посилення українського повітряного щита" – ППО й бойової авіації.

"Щоночі і щодня протягом цієї війни українці страждають від російських ударів. Багато, дійсно багато вже зроблено для нашої можливості захищатися, але ще не все, що необхідно. Ми не припиняємо роботи з партнерами для того, щоб у нас було більше систем ППО й більше якісної підготовки і забезпечення всіх підрозділів захисників неба", – сказав глава держави.

Зеленський зазначив, що один із головних елементів повітряного щита – бойова авіація.

"На всіх рівнях ми маємо й надалі продовжувати говорити партнерам, що потрібно для закриття українського неба від Shahed і ракет. У тому числі від північнокорейських ракет, – наголосив президент. – Минулої ночі наші воїни збили більше ніж 50 Shahed. Було й чотири балістичні ракети – Росіяни запустили їх із Воронезької області. Ми фіксуємо всі місця, із яких російська армія завдає ударів – також Бєлгородська область, Курська, інші райони".

Як повідомив Зеленський, лише з початку літа і лише з районів Курської області окупанти завдали майже 2 тис. ударів по Сумській області – артилерією, мінометами і дронами.

"Ми фіксуємо і кожен ракетний удар. І кожен із таких ударів заслуговує на справедливу відповідь", – заявив президент.

Зеленський розповів, що українські експерти встановили тип ракети, а також із якого району РФ окупанти здійснили атаку, унаслідок якої в Київській області загинули батько і його чотирирічний син.

"Буде цілком справедливим, щоб українці могли відповідати на цей терор саме так, як необхідно, щоб його зупинити. Відповідними далекобійними ударами по місцях запуску ракет із Росії, відповідним знищенням російської військової логістики", – сказав президент.

Він додав, що терор "повинен програвати завжди" – це "базовий принцип захисту життя".

"І про це так само ми будемо і надалі говорити з партнерами – як ППО захищає життя, так і зняття обмежень на далекобійні удари збереже тисячі людських життів", – резюмував Зеленський.

Контекст:

Російські окупанти практично щоночі атакують Україну ударними безпілотниками і регулярно завдають по території країни ракетних ударів.

У ніч на 11 серпня окупанти атакували Україну чотирма балістичними ракетами KN-23 і 57 ударними БПЛА типу Shahed, сили оборони збили 53 ворожі БПЛА в 11 областях, зокрема в Київській, проінформували ПС ЗСУ. Водночас про збиття ракет не повідомляли. У ПС ЗСУ зазначили, що балістичні KN-23 "хоча й рідко досягають бажаних цілей, становлять серйозну загрозу для населення".

В ОВА повідомили пізніше, що прямих влучань через нічну атаку РФ по Київській області не було.

У ДСНС розповіли, що вночі сталося падіння уламків ракети на приватні житлові будинки у Броварському районі, тіла батька і його сина виявили під завалами будівлі. Окрім того, рятувальники повідомили про ще трьох важко травмованих людей, серед яких дитина.

О 0.30 і 0.37 ПС ЗСУ попереджали про ракети, які рухалися в напрямку Києва.