Зеленський у США зустрівся з губернатором Пенсильванії й конгресменами-демократами

Пенсильванія підписала договір про участь у відновленні Запорізької області
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський, який розпочав поїздку до США зі штату Пенсильванія, зустрівся з губернатором Джошем Шапіро, а також сенатором від штату Бобом Кейсі й конгресменом Меттом Картрайтом. Про це глава держави розповів у Facebook.

За словами Шапіро, у Пенсильванії живе друга за величиною громада українців у США, й американці "відчувають особливу спорідненість" з Україною в боротьбі з агресією Росії.

Зеленський зі свого боку наголосив, як важливо подякувати "простим людям" в Америці за надану підтримку.

На відео, яке опублікував президент, губернатор підписує з головою Запорізької обласної військової адміністрації Іваном Федоровим угоду про співпрацю. В Офісі президента уточнили, що документ передбачає взаємодію між держорганами, освітніми структурами й бізнесом. Головними сферами взаємодії будуть енергетика, сільське господарство й оборона, Пенсильванія також відбудовуватиме воєнні руйнування в Запорізькій області.

Раніше сьогодні Зеленський відвідав завод із виробництва боєприпасів Scranton Army Ammunition Plant, який випускає артилерійські снаряди калібру 155 мм для Збройних сил України. Президент зазначив, що завод збільшуватиме виробництво.

Контекст:

Про початок візиту до США Зеленський повідомив увечері 22 вересня з літакаПрезидент планує презентувати план перемоги України, і першим його побачить американський президент Джо Байден, сказав він.

Також заплановано зустрічі з кандидатами у президенти США на виборах у листопаді Камалою Гарріс (Демократична партія) і Дональдом Трампом (Республіканська партія), в Офісі президента їх анонсували 19 вересня. У Білому домі уточнили, що зустріч Зеленського й Байдена відбудеться 26 вересня.

Також відомо, що 24 вересня Зеленський візьме участь у засіданні Радбезу ООН у Нью-Йорку, а 25 вересня виступить на засіданні Генасамблеї ООН.

Крім того, президент проведе зустрічі у США з канцлером Німеччини Олафом Шольцом і прем'єр-міністром Японії Фуміо Кісідою.