Зеленський у Великобританії зустрівся з Вучичем. В ОП повідомили, що вони узгодили перебіг виконання домовленостей, укладених раніше

Зеленський повідомив, що вони з Вучичем обговорили питання безпеки й розвиток двосторонніх відносин між Україною і Сербією
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський 18 липня в межах участі в четвертому саміті Європейської політичної спільноти у Великобританії провів зустріч із президентом Сербії Александром Вучичем. Про це поінформував пресцентр ОП.

"Обговорили безпекові питання й розвиток двосторонніх відносин. Вдячний за участь Сербії в першому Глобальному саміті миру і приєднання до спільного комюніке. Цінуємо фінансову й гуманітарну допомогу нашій державі", – написав Зеленський в Х після зустрічі.

Як вказали в ОП, Зеленський і Вучич під час переговорів "узгодили перебіг виконання домовленостей, які були укладені раніше".

Контекст:

Сербія неодноразово засуджувала повномасштабне вторгнення країни-агресора Росії в Україну в ООН і на інших міжнародних майданчиках, але відмовлялася приєднатися до міжнародних санкцій проти РФ, написало Reuters. У МЗС України у квітні 2022 року висловлювали розчарування щодо цього.

У березні 2023 року Вучич заявляв, що Сербія не передавала ні Україні, ні Росії жодної сербської зброї чи боєприпасів, його цитує Danas.

Однак у червні 2024 року Financial Times написала, що Україна через посередників отримала від Сербії боєприпасів на €800 млн. Вучич зазначав, що навіть якщо він знає, куди зрештою потрапляють сербські боєприпаси, то це не його справа. Як вказав сербський президент, це "частина економічного відродження" країни і це важливо для Белграда.

Із 2022 року Вучич тричі зустрічався із Зеленським на міжнародних форумах за кордоном, попереднього разу – на полях саміту Україна – Південно-Східна Європа в Тирані (Албанія) 28 лютого.