Зеленський: Україні потрібно завдавати дійсно далекобійних ударів по російському окупанту

Зеленський пояснив, чому важливо уражати військові цілі на території РФ
Фото: president.gov.ua

Україні потрібен дозвіл на удари далекобійною зброєю по території країни-агресора Росії, щоб захистити життя людей і завершити війну на українських умовах. Про це заявив президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 3 серпня, яке опублікували у Facebook.

"Україні потрібно завдавати ударів – дійсно далекобійних ударів по російському окупанту. Там, де окупант є, там, звідки Росія завдає ударів по Україні, звідки запускає ракети, Shahed, бомби. Нам потрібне це рішення, щоб ми могли діяти всією зброєю, яка може бути ефективною", – сказав він.

Президент наголосив, що кожен удар, який відповідає Росії на її авіабомби, який знищує російську логістику і бази, наближає справедливе завершення війни.

"Дякую кожному нашому воїну у Збройних силах, у розвідці й у Службі безпеки України, хто наявними в нас силами це забезпечує і дає нам такі потрібні далекобійні результати", – додав президент.

Контекст:

У Міноборони України підтверджували в лютому 2023 року, що зобов'язалися не застосовувати зброю, яку надали партнери, для ударів по території РФ.

1 травня 2024 року глава МЗС Латвії Байба Браже повідомила, що деякі країни зняли цю заборону. Представники кількох країн підтримали надання Україні права бити західною зброєю по території РФ відповідно до міжнародного права. Зокрема, про це заявили в Польщі, Франції, Чехії, Нідерландах, Швеції, Канаді, Великобританії.

США дозволили Україні бити по РФ боєприпасами GMLRS і артилерією (ідеться про прикордоння в районі північних областей України), але не ракетами ATACMS, повідомили в Білому домі.

The Washington Post написала 21 червня, що дозвіл Україні уражати цілі в Росії за допомогою американської зброї зменшив кількість ракетних обстрілів Харкова, але не зупинив літаків, які скидають планувальні бомби. За даними ЗМІ, США обмежили Україну стрільбою на відстань менше ніж 100 км від кордону.

Зеленський неодноразово наголошував, що потрібні "далекобійні рішення" проти аеродромів, на яких стоять військові літаки, що їх країна-агресор РФ застосовує для атак КАБ. Ідеться не лише про російську територію, а й про тимчасово окупований Крим, де потрібні удари на більше ніж 300 км.