Зеленський в ООН: Путін порушив стільки міжнародних норм, що сам не зупиниться. РФ можна лише змусити до миру

У РФ і Путіна "ніколи немає чесної відповіді" на запитання, чому її армія вбиває дітей в Україні, зазначив Зеленський на засіданні Радбезу ООН
Фото: EPA

Країну-агресора Росію можна лише змусити до миру. Про це 24 вересня під час виступу на засіданні Радбезу ООН заявив президент України Володимир Зеленський.

Захід транслював сайт ООН.

"[Нелегітимний російський президент Володимир] Путін порушив стільки міжнародних норм і правил, що сам він не зупиниться. Росію можна лише примусити до миру. І це саме те, що потрібно, – примусити Росію до миру як єдиного агресора в цій війні, єдиного порушника Статуту ООН", – сказав Зеленський.

За його словами, якось у залі ООН "скажуть, що війна Росії проти України закінчилася".

"Не заморожена, не зупинена, не забута. Вона справді закінчилася. І це станеться не тому, що хтось втомився від війни. Не тому, що хтось щось виторгував у Путіна. Війна Росії проти України закінчиться, бо Статут ООН працюватиме. Він має працювати", – заявив президент.

Зеленський зазначив, що українське право на самооборону має перемогти.

"І це Росія завжди змушена брехати, щоб виправдати свою війну. Росія не може посилатися на Статут ООН, щоб пояснити, що вона робить проти нас, проти України, українського народу, – сказав президент. – Росія мовчить, бо не може пояснити, чому російська ракета нещодавно вразила зерновоз, який прямував до єгипетського порту через Чорне море, Росія або мовчить, або бреше про те, чому її безпілотники й ракети опинилися в повітряному просторі Польщі, Молдови, Румунії".

Зеленський додав, що у РФ і Путіна "ніколи немає чесної відповіді" на запитання, "чому її армія вбиває дітей в Україні, трощить школи й лікарні, воює не за справедливість, а за вимкнення електрики для сусідньої держави".

Контекст:

Засідання Ради Безпеки ООН, присвячене повномасштабній війні країни-агресора Росії проти України, скликали США, Великобританія, Франція, Японія, Південна Корея й Мальта, повідомляли ЗМІ.

Зеленський перебуває з візитом у США, де на полях Генасамблеї ООН він уже провів низку двосторонніх зустрічей.

В ОП заявляли, що головна мета візиту Зеленського у США – презентувати американському президенту Джо Байдену й кандидатам у президенти США Дональду Трампу (Республіканська партія) і Камалі Гарріс (Демократична партія) план перемоги України.