Зеленський вважає, що медреформу в Україні тільки розпочали

Для результатів медреформи, за словами Зеленського, потрібні великі гроші

Фото: ЕРА
Медична реформа має передбачати нормальну зарплату для лікарів, нормальні умови для пацієнтів і розвинену інфраструктуру, заявив президент України Володимир Зеленський.

Медична реформа в Україні необхідна, але її не провели, сказав президент України Володимир Зеленський під час всеукраїнського форуму "Україна 30. Коронавірус: виклики і відповіді" 8 лютого, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Ці хаотичні кроки, закривати всі зайві медзаклади, не витрачати на них кошти, а потім уся країна не знає, де брати лікарні, куди везти хворих на COVID-19. Це велика помилка, це говорить про те, що в реформі стратегії не було", – поділився думкою Зеленський.

Президент України вважає, що медреформу тільки почали і до неї треба ставитися інакше.

"Усе потрібно робити із запасом. І нормальна зарплата для лікарів, і нормальні умови для пацієнтів, і найголовніше – інфраструктура. Її не було. Мало просто побудувати прекрасну лікарню, є питання, як туди доїхати туди, щоб не було черг. Чому є лікарні якісні, туди люди йдуть, там черги, а поруч такі, куди люди не їдуть по маршрутизації", – додав президент.

Для того, щоб показати результати медреформи суспільству, за словами Зеленського, потрібні великі гроші.

"Усі кроки продумані, ми наближаємося до цього. Ще потрібно трішечки часу – і ми покажемо реформу, що ми будемо робити", – пообіцяв він.

Медреформу в Україні розпочали у квітні 2018 року, коли виконувачкою обов'язків міністра охорони здоров'я в Україні була Уляна Супрун. На першому етапі українці вибирали сімейного лікаря і підписували з ним декларацію. Другий етап реформи мав стартувати 1 липня 2019 року, але в підсумку його запуск перенесли на 1 квітня 2020 року. Головний принцип другого етапу реформи – гроші лікарням мають розподіляти залежно від кількості наданих послуг. Отже, більше фінансування мають отримувати ті медустанови, у які звертається більше пацієнтів, а лікарні з меншою кількістю пацієнтів опинилися під загрозою закриття.

5 травня 2020 року в Нацслужбі здоров'я повідомили, що відомство уклало договори із 1645 лікарнями. 954 установам за договором із НСЗУ дали більше фінансування, ніж раніше в межах субвенції.

Із приходом на посаду глави МОЗ Максим Степанов неодноразово критикував другий етап медичної реформи і зазначав, що його впровадження призведе до скорочення штату лікарень. Із критикою медичної реформи виступав і президент. Він говорив, що через новий механізм фінансування може бути звільнено приблизно 50 тис. медиків і закрито 332 лікарні.

Заступниця голови Національної служби охорони здоров'я (НСЗУ) Оксана Мовчан говорила, що не розуміє, звідки взяли інформацію про 50 тис. звільнених. За розрахунками НСЗУ, "не буде покрито фінансуванням 6000–7000 осіб медичного персоналу". Щодо закриття лікарень, то, за словами Мовчан, "президент знав, що неефективні й небезпечні для пацієнтів лікарні будуть закривати". "Цю концепцію підтримали і президент, і прем'єр-міністр, тоді це був Олексій Гончарук. І з листопада до квітня в цій концепції не змінилося жодного слова", – сказала Мовчан.

5 травня минулого року Степанов анонсував перегляд другого етапу реформи. Посадовець заявив, що її не адаптовано до українських реалій, і пообіцяв, що міністерство розробить "справедливі тарифи", за якими фінансуватимуть галузь.