Зеленський заявив про загрозу для генерації електроенергії в Україні й пообіцяв протидіяти

Зеленський 20 вересня провів засідання ставки верховного головнокомандувача
Фото: president.gov.ua

Бойові бригади сил оборони України максимально стійко тримають позиції у війні проти країни-агресора РФ. Про це 20 вересня після доповіді головкома ЗСУ Олександра Сирського на засіданні ставки заявив у вечірньому відеозверненні президент України Володимир Зеленський.

Відеозапис опубліковано у Facebook ОП.

За словами Зеленського, крім виступу Сирського щодо фронту й Курської операції, були доповіді розвідок.

"Дуже детально й навіть емоційно обговорили питання про виробництво дронів і забезпечення дронами всіх елементів сил оборони й безпеки. Також говорили сьогодні про виробництво ракет, систем РЕБ і відповідну взаємодію з партнерами, – наголосив президент. – Головне, щоб не тільки були контракти й фінансування під них, але і швидкість реального виробництва, реального постачання".

Окрім того, на засіданні ставки суттєво обговорили енергетичну тематику – фізичний захист об'єктів і реальну ситуацію з відновленням, додав Зеленський.

"Проговорили й ту загрозу, яку зараз бачимо з боку Росії для нашої генерації. Ми будемо протидіяти", – запевнив президент.

Зеленський розповів, що питання енергетики він докладно обговорив також із главою ЄК Урсулою фон дер Ляєн, яка сьогодні відвідала Київ.

Зокрема, є домовленість щодо збільшення імпорту електрики в Україну, додав глава держави.

Контекст:

Російські окупанти з 2022 року завдають ударів по енергетичних об'єктах в Україні. Навесні 2024 року вони посилили повітряні атаки на енергосистему України. Через це навесні, влітку й восени в Україні періодично вводили віялові вимкнення світла. Атаки на енергооб'єкти тривають досі.

Перед поїздкою в Україну фон дер Ляєн розповіла, що для проходження зими, за попередніми оцінками, Україні потрібно 17 ГВт електроенергії. Євросоюз може допомогти Україні отримати 4,5 ГВт (2,5 ГВт – завдяки відновленню пошкоджених потужностей, ще 2 ГВт – завдяки експорту) – це приблизно 25% її потреб.

ЗМІ писали, що у США побоюються, що Україна через російські удари по енергосистемі може взимку програти війну.