ЄС виділить Україні €160 млн на підтримку енергетики взимку, €100 млн із них – дохід від заморожених активів РФ

Оперативна допомога ЄС дасть змогу відновити приблизно 15% потреб українців – фон дер Ляєн
Фото: ЕРА

Європейський союз допоможе Україні, яка захищається від агресії Росії, забезпечити 4,5 ГВт енергопотужностей цієї зими. Про це 19 вересня на пресконференції в Брюсселі заявила глава Єврокомісії (ЄК) Урсула фон дер Ляєн, повідомили "Інтерфакс-Україна" і пресслужба ЄК

Унаслідок обстрілів країни-агресора РФ 80% теплових електростанцій і третину гідроенергетичних потужностей зруйновано, підрахували в Єврокомісії. За словами фон дер Ляєн, на ремонт, під'єднання і стабілізацію ЄС передбачив додаткові кошти.

"Три цілі – ремонт, підключення і стабілізація – потребують значної фінансової підтримки... Ми виділимо додаткову суму в розмірі приблизно €160 млн на цю зиму. Це включає €60 млн у вигляді гуманітарної допомоги – наприклад, на укриття й обігрівачі, і близько €100 млн – на ремонтні роботи й відновлювані джерела енергії", – сказала глава ЄК.

Фон дер Ляєн уточнила, що ці €100 млн надійдуть із доходів від заморожених російських активів у ЄС, "бо це правильно, що Росія платить за руйнування, яких вона завдала".

Оперативна допомога ЄС дасть змогу відновити приблизно 15% потреб українців (2,5 ГВт), іще 12% (2 ГВт) забезпечує енергоекспорт в Україну, що, за словами фон дер Ляєн, компенсує втрату Запорізької атомної електростанції. Отже, ЄС допоможе Україні отримати 4,5 ГВт енергопотужностей із 17 ГВт, які, за оцінками, їй знадобляться взимку (це більше ніж 25%).

Фон дер Ляєн зробила заяву про новий пакет допомоги напередодні візиту до України, зазначило видання Euractiv. Завтра в Києві вона має зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським.

Контекст:

Російські окупанти з 2022 року завдають ударів по енергетичних об'єктах в Україні. Навесні 2024 року вони посилили повітряні атаки на енергосистему України. Через це навесні, влітку й восени в Україні періодично вводили віялові вимкнення світла. Атаки на енергооб'єкти тривають досі.

В уряді заявили, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ.

Центр протидії дезінформації при РНБО України опублікував два ймовірні сценарії електропостачання України в зимовий період, посилаючись на інформацію експертів. За оптимістичним прогнозом вимкнення електроенергії триватимуть до 12 годин на добу, за песимістичним – до 20. В ООН вважають, що взимку світла в Україні не буде від чотирьох до 18 годин на добу.