Зеленський зобов'язав кандидатів на голів держадміністрацій подавати копії сертифікатів про знання української мови

Зеленський підписав указ 13 серпня
Фото: EPA
Президент України Володимир Зеленський зобов'язав кандидатів на посади голів державних адміністрацій подавати копії сертифікатів про знання державної мови. Відповідний указ №360/2021 глава держави підписав 13 серпня.

Президент вніс зміни у п. 2 Порядку підготовки пропозицій і попереднього розгляду кандидатур для призначення на посади та звільнення з посад керівників місцевих державних адміністрацій, затвердженого указом президента України від 4 серпня 2006 року №675.

Тепер кандидати мають надавати "копію державного сертифіката про рівень володіння державною мовою, що підтверджує відповідний рівень володіння державною мовою, визначений Національною комісією зі стандартів державної мови".

Контекст:

16 липня набула чинності норма про те, що кожен претендент на посаду в органах державної влади або місцевого самоврядування має скласти іспит на рівень знання української мови відповідно до нових стандартів, розроблених Національною комісією зі стандартів державної мови.

Це передбачено в законі України, який набув чинності 2019 року, про забезпечення функціонування української мови як державної. У законі зазначено, що українська – єдина державна мова в Україні. Цей статус установлює обов'язковість використання української мови по всій країні в органах державної влади і місцевого самоврядування, а також у публічних сферах суспільного життя.

Дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування та релігійних обрядів.