Журналіст Тhe Wall Street Journal Гершкович, якого обміняла РФ, перед звільненням запропонував Путіну дати інтерв'ю

1 серпня Гершкович покинув РФ
Фото: ЕРА

Журналіст The Wall Street Journal американець Еван Гершкович, якого Росія відпустила внаслідок міжнародного обміну, у проханні про помилування запропонував нелегітимному президенту Росії Володимирові Путіну дати йому інтерв'ю. Про це видання пише 1 серпня, розповідаючи передісторію звільнення.

За даними газети, Гершковичу дозволили забрати із собою нотатки, які він зробив у в'язниці, листи й чернетку книжки, котру журналіст почав писати в ув'язненні.

Перед обміном він також написав на ім'я Путіна листа з проханням про помилування, зазначає WSJ. У виданому йому стандартному бланку було "довге порожнє місце", яке ув'язнений міг заповнити за бажанням або просто залишити порожнім. Гершкович, який знає російську мову, вписав туди свою фразу. В останньому рядку "було написано його пропозицію: чи погодиться Путін після звільнення дати інтерв'ю?" – цитує видання.

Контекст:

Гершковича затримали 30 березня 2023 року в Єкатеринбурзі нібито за шпигунство. Того ж дня Лефортовський суд Москви заарештував Гершковича. Джерело серед західних журналістів, які працюють у Москві, розповіло "Медузе", що у РФ, крім відвідування Єкатеринбурга, Гершкович їздив до Нижнього Тагілу, де розташоване оборонне підприємство "Уралвагонзавод".

19 липня 2024 року Свердловський обласний суд Росії призначив Гершковичу покарання у вигляді 16 років позбавлення волі нібито за шпигунство. Журналіст провини не визнав.

1 серпня в аеропорту Анкари відбувся міжнародний обмін ув'язненими за участю США, Росії, Німеччини, Білорусі та Словенії. 10 ув'язнених, зокрема двох дітей, передали РФ, 13 осіб – Німеччині та трьох – США. Окрім Гершковича, на свободу вийшли американські громадяни – колишній морпіх Пол Вілан і журналістка "Радио Свобода" Алсу Курмашева.