ЗМІ повідомили, що ДБР відкрило кримінальне провадження щодо в.о. глави САП Грищука. Він вважає це спробою тиску

ДБР розпочало розслідування щодо Грищука
Фото: rbc.ua
Щодо виконувача обов'язків глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максима Грищука відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 372 Кримінального кодексу України (притягнення свідомо невинуватого до кримінальної відповідальності), повідомило агентство "Інтерфакс-Україна".

Виконувач обов'язків глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук в інтерв'ю виданню "Бабель", яке вийшло 4 січня, повідомив, що Держбюро розслідувань відкрило проти нього кримінальне провадження.

Грищук підтвердив, що провадження відкрили після того, як він підписав підозру заступнику глави Офісу президента Олегові Татарову.

"Тут важко щось коментувати. Я дізнався про це зі ЗМІ. Потім мені підтвердили, що таке провадження дійсно існує. Я сприймаю це як своєрідну спробу тиску. Там немає "невинуватої особи", усі рішення обґрунтовані", – сказав він.

Джерело агентства "Інтерфакс-Україна" підтвердило, що проти Грищука дійсно відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 372 Кримінального кодексу України (притягнення свідомо невинуватого до кримінальної відповідальності). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п'яти до 10 років.

У грудні ЗМІ повідомили, що Татаров фігурує у справі про махінації із закупівлею квартир для Нацгвардії (головний фігурант – колишній нардеп і експрезидент корпорації "Укрбуд" Максим Микитась). За версією слідства, Нацгвардія і компанія-забудовник "Укрбуд" уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали побудувати житловий комплекс – там Нацгвардія мала отримати 50 квартир і 30 паркомісць. Однак у 2016–2017 роках сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилася від квартир і паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку на околиці Києва. Експертиза засвідчила, що вартість квартир на околиці на 81 млн грн менша за ту, у яку оцінили квартири на Печерську.

1 грудня 2020 року екснардепа і держексперта, який, за даними слідства, забезпечив видання висновку про мінімальну різницю між вартістю квартир на Печерську та на околиці Києва, повідомили про підозру в хабарництві. Слідство вважає, що експерт забезпечив проведення недостовірної експертизи в обмін на паркомісце вартістю 250 тис. грн.

Експерта заарештували з можливістю внесення 1 млн грн застави. Як сказав на засіданні суду прокурор, переговори про хабар міг вести Татаров.

Директор НАБУ Артем Ситник заявляв, що Татаров, коли працював юристом в "Укрбуді", "фактично разом із Микитасем давав хабар". Директор НАБУ сказав, що в детективів є переписка заступника глави ОПУ з іншими фігурантами провадження. Татаров у відповідь висунув вимогу спростувати недостовірну інформацію або публічно продемонструвати докази і заявив, що подає до суду на директора НАБУ.

Татаров заперечував свою причетність до злочину. Чиновник говорив, що "антиукраїнські сили" домагаються його відставки.

18 грудня НАБУ вручило Татарову підозру за ч. 3 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди посадовій особі) Кримінального кодексу України.

24 грудня стало відомо, що справу Татарова з НАБУ Офіс генпрокурора передав у СБУ. Зміну складу процесуальних керівників у цій справі НАБУ розцінило як втручання в роботу правоохоронного органу і відкрило кримінальне провадження.

30 грудня в антикорупційному суді почалося засідання з обрання запобіжного заходу Татарову. На початку засідання прокурори заявили, що відкликають клопотання про арешт політика у зв'язку з "необґрунтованістю підозри". Суд його задовольнив. Також прокурори заявили, що в них не було часу вивчити матеріали справи після її передання з НАБУ у СБУ і зміни групи процесуальних керівників.

В Офісі генпрокурора заявили, що клопотання про обрання Татарову запобіжного заходу було відкликано у зв'язку з його ймовірною причетністю до іншого правопорушення.