Телескоп James Webb виявив на екзопланеті молекулу, яка може свідчити про життя

Екзопланета розташована біля червоного карлика за 120 світлових років від Землі
Ілюстрація: nasa.gov

Космічний телескоп James Webb Національного управління США з аеронавтики та вивчення космічного простору (NASA) виявив в атмосфері екзопланети K2-18 b, яка розташована на відстані 120 світлових років від Землі, молекули, схожі на диметилсульфід, що може свідчити про наявність життя. Про це 11 вересня повідомив сайт NASA.

На Землі диметилсульфід є побічним продуктом життєдіяльності, зокрема планктону, що дає підстави вважати, що на K2-18 b може бути океан із живими організмами.

"Розмаїття метану та вуглекислого газу, а також брак аміаку підтверджують гіпотезу про те, що під багатою на водень атмосферою на K2-18 b може існувати рідкий океан. Ці початкові спостереження [телескопа James Webb] дали змогу виявити молекулу диметилсульфіду. На Землі її виробляють тільки організми. Основна частина диметилсульфіду в атмосфері Землі виділяється з фітопланктону в морському середовищі", – зазначає пресслужба агентства.

У NASA наголосили, що висновок про наявність життя на екзопланеті потребує подальшого підтвердження.

"Хоча K2-18 b розташована в придатній для життя зоні і, як тепер відомо, містить вуглецевмісні молекули, це не обов'язково означає, що на планеті може існувати життя. Великий розмір планети – в 2,6 раза більший за радіус Землі – означає, що внутрішня частина планети, ймовірно, містить мантію з льоду високого тиску, як у Нептуна, але з тоншою, багатою на водень атмосферою і океаном. Однак також можливо, що океан занадто гарячий, щоб бути придатним для життя або бути рідким", – ідеться в публікації.

Надалі команда має намір провести дослідження за допомогою спектрографа середнього інфрачервоного діапазону. "Наша кінцева мета – виявлення життя на населеній екзопланеті, що змінить наше розуміння нашого місця у Всесвіті. Наші результати – багатообіцяючий крок на шляху до глибшого розуміння гікеанів (гіпотетичних екзопланет, повністю або майже повністю вкритих рідким океаном."ГОРДОН") у цьому пошуку", – зазначив професор Нікку Мадхусудхан із Кембриджського університету, який керував дослідженням.

Він уточнив, що для підтвердження наявності диметилсульфіду потрібен приблизно рік, і якщо це підтвердять, це буде "колосальна подія".

Контекст:

Планета K2-18 b, вперше виявлена в 2015 році, обертається у придатній для життя зоні навколо червоного карлика K2-18 в сузір'ї Лева за 120 світлових років від Землі. Вона належить до класу мінінептунів (газових карликів) – проміжного класу між газовими гігантами, таких як Нептун або Уран, та землеподібними планетами. Її радіус у 2,6 раза, а маса – у 8,6 раза більші за масу Землі. Таких об'єктів немає у Сонячній системі, проте вони є найпоширенішим видом планет у галактиці Чумацький Шлях.