У пошуках слідів життя: апарат Perseverance розпочав нове дослідження на Марсі

Perseverance вирізав фрагмент породи на Марсі
Фото: nasa.gov
Марсохід Perseverance 30 березня в межах нової наукової кампанії на Марсі зібрав перші зразки ґрунту. Про це повідомив сайт NASA.

Під час цієї програми марсохід досліджує нову територію – верхню частину дельти кратера Єзеро, зазначено в релізі.

"Учені хочуть вивчити марсіанські зразки за допомогою потужного лабораторного обладнання на Землі, щоб знайти ознаки існування стародавніх мікроорганізмів і краще зрозуміти колообіг води, який сформував поверхню і внутрішню частину Марса", – повідомили в NASA.

30 березня марсохід вирізав зразок із породи, вчені назвали його "Береа" (Berea), це вже 16-й зразок, який дістали з породи під час місії Perseverance (є також зразки реголіту – зруйнованої породи й пилу, а також атмосфери Марса).

На фото знято зразок породи "Береа" всередині бура марсохода. Його розмір можна порівняти з розміром крейди для шкільної дошки (13 мм у діаметрі та 60 мм завдовжки). Фото: nasa.go v

"Наукова група вважає, що "Береа" утворилася з відкладень гірських порід, перенесених стародавньою річкою вниз за течією в це місце. Це означає, що матеріал міг бути з області далеко за межами кратера Єзеро, і це одна з причин, з якої команда вважає породу настільки перспективною", – зазначили в NASA.

Ще одна причина, за словами геологині NASA Кеті Стек Морган, полягає в тому, що зібрана марсоходом порода багата на карбонати.

"Карбонатні породи на Землі добре зберігають скам'янілі форми життя. Якщо біосигнатури були в цій частині кратера Єзеро, то така порода, як ця, цілком може зберігати їхні секрети", – пояснила вона.

Основною загадкою для вчених є клімат Марса в той період, коли досліджувана територія була покрита водою. Вивчаючи карбонати у зразку "Береа", наукова група може допомогти заповнити прогалини – карбонати утворюються внаслідок хімічних взаємодій у рідкій воді й можуть надати вченим довгострокові записи про зміни клімату планети, ідеться в релізі.

Науковий керівник проєкту Perseverance Кен Фарлі вважає, що зібрані зразки дадуть вченим можливість краще зрозуміти, що відбувалося у кратері Єзеро мільярди років тому.

Відео: JPLraw / YouTube

Контекст:

Марсохід NASA Perseverance ("Наполегливість") покинув Землю 30 липня 2020 року. 18 лютого 2021 року він вдало сів на поверхню Марса.

Апарат надіслав на Землю фотографії Червоної планети, зокрема кольорові, і аудіозаписи з поверхні планети. У вересні він уперше успішно взяв зразки марсіанського ґрунту.

Головною метою місії Perseverance на Марсі є астробіологія, включно з пошуком ознак стародавнього мікробного життя. Марсохід досліджуватиме геологію планети і клімат, прокладе шлях для вивчення Червоної планети людьми й стане першою місією зі збирання і зберігання марсіанських каменів та реголіту.

Пізніше NASA у співпраці з Європейським космічним агентством спрямує космічний корабель на Марс, щоб зібрати запечатані зразки з поверхні й повернути їх на Землю для поглибленого аналізу.