Філарет: Майбутнє за Київським патріархатом, тому що цього вимагає існування незалежної Української держави

Філарет: Не тільки Московський патріархат хоче зруйнувати Київський патріархат, але і внутрішні сили

Фото: Патріарх Філарет / Facebook

Якщо Українська православна церква відмовиться від статусу патріархату, це означає, що в Україні буде лише один патріарх – Московський, бо Київський патріархат в Україні має бути збережено, заявив почесний патріарх Православної церкви України Філарет.

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що його завданням є збереження єдності Української православної церкви Київського патріархату. Про це він повідомив під час прес-конференції, яку транслював телеканал "112 Україна".

За його словами, в Україні має бути одна православна церква, причому саме Київський патріархат, тому що якщо його ліквідують, в Україні залишиться тільки один патріархат – Московський.

"Чому я наполягаю на тому, щоб в Україні був Київський патріархат? Тому що, якщо українська церква відмовиться від статусу патріархату, це означає, що в Україні буде лише один патріарх – Московський, ім'я московського патріарха Кирила буде звучати по всій Україні, а поминання патріарха київського ми ліквідуємо", – зазначив Філарет.

Він висловив думку, що руйнування Київського патріархату хоче не тільки Московський патріархат, але і внутрішні сили.

"Замість того, щоб знищити українську церкву, вона, навпаки, виросла, зміцніла, показала свою силу на тій війні, яка зараз йде на сході, завоювала авторитет у всій Україні. І тому оцю церкву і хочуть знищити. Але яким чином її знищити? Своїми ж руками... Московський патріархат бореться зі мною уже з 1992 року і не може перемогти, а тепер узялися за це свої сили, з якими я будував Київський патріархат. Але проти патріарха Філарета відкрито не виступають, відкрито кажуть: "Ми його шануємо, він такий поважний, зробив так багато, але Київський патріархат нам не потрібен", – зазначив Філарет.

Він висловив думку, що майбутнє в Україні за Київським патріархатом.

"Майбутнє за Київським патріархатом в Україні, тому що цього вимагає існування незалежної Української держави", – підкреслив почесний патріарх ПЦУ.

Православну церкву України було створено на об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року, в якому взяли участь усі архієреї Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви, а також два архієреї Української православної церкви Московського патріархату. 5 січня 2019 року вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ, а 6 січня вручив його голові ПЦУ митрополиту Епіфанію у Стамбулі. Інтронізацію Епіфанія провели 3 лютого 2019 року.

8 травня 2019 року видання LB.ua опублікувало копії запрошень для архієпископів за підписом Філарета, надрукованих на бланках УПЦ Київського патріархату, на святкування дня пам'яті мученика Макарія 14 травня. Спочатку Епіфаній запрошення не одержав. У коментарі ТСН 9 травня Філарет сказав, що Київський патріархат не ліквідовано, тому що зробити це, за словами патріарха, "може той, хто його створив". Посилаючись на джерела, видання повідомило, що Філарет збирає архієреїв ПЦУ, щоб обговорити можливість відновлення Київського патріархату під його керівництвом.

Епіфаній заявив, що про відновлення Київського патріархату неправильно говорити фактично і юридично. На його думку, це може призвести до ізоляції ПЦУ, позбавлення її томосу про автокефалію й "усіх здобутків церковної незалежності".

10 травня Філарет сказав, що з моменту обрання Епіфанія разом із предстоятелем ПЦУ вони жодного разу не здійснювали літургію. Також, за інформацією Філарета, митрополит нібито хотів провести своє служіння "то в Дніпрі, то в Маріуполі" "напротивагу" урочистостям у Володимирському соборі в день пам'яті Макарія. Разом із тим Філарет надіслав Епіфанію запрошення на святкування в Києві 14 травня.

Предстоятель ПЦУ заявив, що на 14 травня запланував поїздку на Донбас і в Києві бути в будь-якому разі не планував.

В опублікованому 12 травня коментарі Філарет припустив відділення Київського патріархату від ПЦУ і підкреслив, що уповноважений скликати церковний собор.

Директор департаменту Мінкульту у справах релігій і національностей Андрій Юраш заявив, що УПЦ КП і УАПЦ припинили існування після створення на об'єднавчому соборі ПЦУ. Він додав, що Філарет за рішенням Синоду ПЦУ має залишатися керівним архієреєм Києва із входженням у його єпархію всіх парафій і монастирів колишньої УПЦ КП столиці і тих громад, які матимуть бажання приєднатися до структури.

14 травня на святкування у Володимирський собор у Києві приїхало тільки четверо єпископів із понад 60, яким розсилав запрошення Філарет.

Епіфаній 14 травня заявив, що в ПЦУ немає розколу. Водночас він сказав, що не поділяє думок Філарета, висловлених ним останнім часом.