Гройсман заявив, що Порошенко підпише закон про пенсійну реформу до 9 жовтня

Гройсман заявив, що Порошенко має намір підписати документ до початку наступного тижня
Фото: kmu.gov.ua

Закон про пенсійну реформу незабаром передадуть на підпис спікеру Верховної Ради Андрієві Парубію, а потім – президенту Петрові Порошенку, повідомив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що президент Петро Порошенко до 9 жовтня підпише закон про пенсійну реформу. Про це він заявив 5 жовтня під час селекторної наради з питань упровадження пенсійної реформи, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

За словами глави уряду, зараз документ у Верховній Раді і незабаром його передадуть на підпис спікеру парламенту Андрію Парубію, а після цього – главі держави.

3 жовтня Верховна Рада схвалила в другому читанні та в цілому урядовий законопроект №6614 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій". Його підтримало 288 народних депутатів, проти виступило вісім парламентаріїв, ще 23 – утрималися.

Документ передбачає, що з 1 жовтня мінімальна пенсія становитиме 1452 грн, а не 1312, як зараз.

Крім того, передбачено надання гарантій для інвалідів з дитинства, дітей-інвалідів, пенсіонерів, які не мають повного стажу, та осіб, які не мають права на пенсію й отримують зараз 949 грн. Кількість таких громадян на сьогодні – приблизно 1 млн осіб. Розмір пенсії для них збільшиться на 45% і становитиме 1373 грн.

Також із 1 жовтня для 5,6 млн пенсіонерів пенсії в середньому збільшаться на 692 грн. Це станеться внаслідок осучаснення або перерахунку пенсії з урахуванням показника середньої заробітної плати за три останні роки. Для 600 тис. пенсіонерів скасовують 15% обмеження виплати пенсій.

Для 104 тис. жінок, які достроково вийшли на пенсію (55 років), скасовують зменшення розміру пенсій.

Водночас скасовують спеціальні пенсійні режими для державних службовців, науковців, посадових осіб органів місцевого самоврядування, прокурорів, депутатів та пенсії за вислугу років.

Згідно з документом, у 60 років виходять на пенсію ті особи, які на 1 січня 2018 року будуть мати 25 років страхового стажу, а діапазон вимог щодо страхового стажу щорічно буде збільшуватися на 12 місяців до досягнення 35 років у 2028 році.

У 63 роки будуть виходити на пенсію ті особи, які на 1 січня 2018 року матимуть 15 років страхового стажу, але не матимуть 25 років.

У 65 років будуть виходити ті особи, які на 1 січня 2019 року матимуть 15 років страхового стажу, але не матимуть 16 років.