Епіфаній упевнений, що РПЦ буде змушена визнати автокефалію ПЦУ

Епіфаній назвав безперспективним проведення "всеправославної наради" для обговорення автокефалії українського православ'я, яку ініціює РПЦ
Фото: Православна Церква України / Facebook

Російська православна церква і Православна церква України є "братами у Христі", і рано чи пізно РПЦ буде змушена визнати автокефалію української церкви, вважає предстоятель ПЦУ Епіфаній.

Російська православна церква буде змушена визнати автокефалію Православної церкви України. Про це в інтерв'ю "ВВС News Україна" заявив предстоятель ПЦУ митрополит Київський та всієї України Епіфаній.

"Із часом, я впевнений, можливо, навіть останньою, але і РПЦ буде змушена визнати автокефалію Української православної церкви. Тому ми і РПЦ є братами у Христі, і всі ми єднаємося навколо Христа – кожен у своїй помісній церкві, але загалом ми складаємо повноту вже єдиної Христової церкви", – сказав він.

Окрім того, митрополит назвав безперспективним проведення "всеправославної наради" для обговорення автокефалії українського православ'я, яку ініціює РПЦ і підтримав патріарх Єрусалимський.

"Це безперспективно. Та про це заявив відразу і вселенський патріарх Варфоломій. "Для чого ми збираємося?" – як сказав Варфоломій. – Для того, щоб почути, що "ми не згодні між собою"?" Насправді так і є", – сказав Епіфаній.

Він зазначив, що після визнання таких впливових помісних церков, як Елладська і Александрійська, неможливо говорити про якусь всеправославну нараду.

"Неможливо ще й тому, що якщо, наприклад, відбудеться скликання такої наради, то на ній маю бути присутнім і я як представник уже визнаної помісної православної церкви. А якщо я буду присутній, то сумніваюся, що російський патріарх виявить бажання брати участь у такому зібранні", – підкреслив предстоятель ПЦУ.

Православну церкву України було створено на об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року, в якому взяли участь усі архієреї Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви, а також два архієреї Української православної церкви Московського патріархату. 5 січня 2019 року вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ, а 6 січня вручив предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію у Стамбулі.

12 жовтня 2019 року автокефалію ПЦУ визнала Православна церква Греції. Через це предстоятель РПЦ патріарх Кирило припинив згадувати під час богослужінь архієпископа Афінського і всієї Еллади Ієроніма.

8 листопада патріарх Александрійський і всієї Африки Феодор II згадав у диптиху ім'я предстоятеля Православної церкви митрополита Епіфанія. У РПЦ заявили, що припинять згадувати Феодора ІІ під час богослужінь.

У січні 2019 року Православну церкву України внесли в диптих помісних церков. У списку налічують 15 церков. Перше місце посідає Вселенський патріархат, друге – Александрійський. На 11-му місці в диптиху Елладська церква. ПЦУ посідає останнє місце.