Епіфаній: Ми спостерігаємо "гібридне визнання" ПЦУ

Епіфаній заявив, що ПЦУ отримує багато позитивних меседжів з інших помісних православних церков
Фото: Православна Церква України / Facebook

Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній заявив, що найближчим часом очікує на офіційне визнання Православної церкви України з боку кількох помісних церков.

На сьогодні триває так зване гібридне визнання Православної церкви України з боку інших помісних церков. Про це в інтерв'ю "BBC News Україна" заявив предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній.

"Сьогодні є багато позитивних меседжів з інших помісних православних церков. Ми поки спостерігаємо певне "гібридне визнання". Інколи немає чіткої позиції того чи іншого предстоятеля помісної церкви, але її архієреї мають позитивні думки стосовно цього питання і навіть приїжджають і служать із нами", – сказав він.

Епіфаній нагадав, що на святкування свята Володимира в Києві в липні 2019 року вперше прибув ієрарх елладської церкви.

"Під час брифінгу на Володимирській гірці мене запитували про це, і я сказав, що де-факто елладська церква вже визнала автокефалію ПЦУ. РПЦ тоді підняла ґвалт, і митрополит Іоан навіть був змушений робити заяву, що він прийняв особисте рішення приїхати. Але це справді було так – поступово ми налагодили такий контакт з елладською церквою, а далі вже відбулося й офіційне визнання", – зазначив він.

Митрополит також підкреслив, що найближчим часом очікує на офіційне визнання з боку кількох помісних церков.

"Нещодавно архієрей церкви чеських земель і Словаччини брав участь у співслужінні з нами в Києві. Також із нашою делегацією на чолі з архієпископом Євстратієм співслужив архієрей із Кіпрської православної церкви. Також болгарський архієрей, перебуваючи на канонічній території Елладської православної церкви, очолював богослужіння, на якому поминалось ім'я предстоятеля ПЦУ. Поступово відбувається таке "гібридне визнання", але це початок остаточного визнання з боку тих церков, які зараз певною мірою вагаються", – сказав Епіфаній.

Православну церкву України було створено на об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року, у якому взяли участь всі архієреї Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви, а також два архієреї Української православної церкви Московського патріархату. 5 січня 2019 року вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ, а 6 січня вручив предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію у Стамбулі.

12 жовтня 2019 року автокефалію ПЦУ визнала Православна церква Греції. У зв'язку з цим предстоятель РПЦ патріарх Кирило припинив згадувати під час богослужінь архієпископа Афінського і всієї Еллади Ієроніма.

8 листопада патріарх Александрійський і всієї Африки Феодор II згадав у диптихах ім'я предстоятеля Православної церкви митрополита Епіфанія. У РПЦ заявили, що припинять згадувати Федора ІІ під час богослужінь.