Епіфаній заявив, що законодавство не повністю регулює перехід парафій до складу єдиної православної церкви

Епіфаній: Ми є канонічно визнаною автокефальною православною церквою
Фото: ЕРА

Православна церква України тільки канонічно може захистити парафії та ієрархів, які захочуть приєднатися до неї, зазначив предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній.

В українському законодавстві не до кінця прописано механізм переходу релігійних парафій, які побажають приєднатися до єдиної православної церкви України. Про це предстоятель Православної церкви України (ПЦУ) митрополит Епіфаній заявив в інтерв'ю телеканалу "Прямий".

"Як ми бачимо, Верховна Рада виробляє законодавчі важелі, щоб усе проходило мирно. Тобто прийнятий уже відповідний законопроект. Я думаю, що буде прийнятий й інший законопроект, який розтлумачить механізм переходів цих парафій. Бо зараз є певна законодавча база, але вона не повністю пояснює і регулює, яким чином громада може змінити свій релігійний центр", – сказав він.

За словами Епіфанія, ПЦУ тільки канонічно може захистити парафії та ієрархів, які переходять до єдиної православної церкви.

"Якщо взяти інші аспекти, то це повинна забезпечити Українська держава. Було прийнято відповідний закон №5309 про те, що якщо церква має керівний центр у країні-агресорі, то, відповідно, вона повинна носити назву того релігійного керівного центру. Це мається на увазі, що Українська православна церква, яка була і є частиною Московського патріархату в Україні, повинна носити назву Російської православної церкви. Тобто не ховатися за вивіскою. Кожен православний України повинен розуміти, до якого храму він ходить", – зазначив предстоятель.

Він уважає, що держава має забезпечити мирний процес переходу.

"А все, що від нас залежить як від церкви, із канонічної точки зору, якщо будуть певні покарання чи санкції з боку Москви до тих ієрархів, які прийдуть до єдиної православної церкви, то це не має ніякого значення. Ми є канонічно визнаною автокефальною православною церквою", – підкреслив Епіфаній.

15 грудня в Софійському соборі в Києві відбувся об'єднавчий собор, завданням якого було створення помісної української православної церкви.

Під час собору предстоятелем єдиної Православної церкви обрали митрополита Епіфанія. Вселенський патріархат визнав підсумки собору і запросив Епіфанія на Фанар 6 січня 2019 року для вручення томосу про автокефалію української православної церкви.

У Російській православній церкві (РПЦ) об'єднавчий собор назвали "канонічно нікчемним", заявивши, що на ньому "неканонічного архієрея обрали таким самим неканонічним предстоятелем".

Епіфаній повідомив, що після об'єднавчого собору предстоятель Української православної церкви Московського патріархату Онуфрій буде мати титул митрополита Російської православної церкви в Україні.

20 грудня Рада ухвалила закон про перейменування Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП). Закон, зокрема, передбачає, що релігійна організація зобов'язана у своїй повній назві відображати приналежність до релігійної організації за межами України. 22 грудня закон підписав президент України Петро Порошенко. 26 грудня він набув чинності.

В УПЦ МП назвали ухвалений закон антиконституційним і заявили, що оскаржать його в Конституційному Суді.

Православна церква України опублікувала інтерактивну карту переходу церковних парафій в об'єднану автокефальну церкву. Станом на 28 грудня до ПЦУ приєдналися 25 парафій.

Синод РПЦ звернеться до помісних церков із закликом не визнавати ПЦУ.