Прокуратура допитала директора дитбудинку у справі про ймовірні катування дітей у фільмі "Дау"

"Дау. Дегенерація" – один із серії фільмів про радянського фізика Льва Ландау
Фото: Lena Samojlenko / Facebook

У Харківській прокуратурі повідомили, що вирішують питання про доступ до документів будинку дитини, вихованці якого взяли участь у зйомках фільму "Дау. Дегенерація".

Харківська прокуратура допитала директора будинку дитини №3 у справі про ймовірні катування неповнолітніх під час зйомок фільму "Дау. Дегенерація". Про це УНН повідомив прессекретар прокуратури Харківської області Дмитро Чубенко.

"Знаю те, що допитали і що буде вирішуватися питання про доступ до документів, якими було узгоджено надання дітей і взаємодію взагалі з дітьми на знімальному майданчику", – сказав Чубенко.

"Дау. Дегенерація" – один із серії фільмів про радянського фізика, нобелівського лауреата Льва Ландау. Його зняв російський режисер Ілля Хржановський. Фільм знімали протягом 2008–2011 років, зйомки відбувалися, зокрема, у Харкові.

Однією з перших звернула увагу на ймовірне насильство над дітьми під час зйомок стрічки експертка з дитячої нейропсихології Олена Самойленко, про що вона повідомила 20 квітня у Facebook. "Діти не плачуть просто так. Вони плачуть, коли голодно, боляче, простір навколо здається загрозливим, коли страшно. Вони впевнені: якщо подразник не зникне, то вони помруть. Це глобальний страх, який допомагає людині виживати і кликати на допомогу", – зазначила вона.

22 квітня 2020 року прокуратура Харківської області зареєструвала кримінальні провадження за фактами ймовірних тортур під час зйомок фільму. За інформацією правоохоронців, неповнолітнім, які, імовірно, є сиротами, під час зйомок завдали фізичного болю або моральних страждань.

Представники компанії "Феномен-Україна", яка працювала над зйомками проєкту на території України, у листі на ім'я дитячого омбудсмена України Миколи Кулеби заявили, що під час знімального процесу були опікуни дітей, а всі дії узгодили з органами опіки, пише "Главком".