"Кілер" Цимбалюк про зустрічі з Бабченком перед "убивством": Було видно, що Аркадій справді дуже наляканий

У СБУ заявили, що "вбивство" Бабченка було інсценуванням
Фото: ЕРА

"Кілер" Олексій Цимбалюк, якого найняли для вбивства російського журналіста Аркадія Бабченка, зазначив, що зустрівся зі своєю "жертвою" за дватри дні до "замаху" під наглядом Служби безпеки України.

Перед інсценуванням Службою безпеки України (СБУ) вбивства в Києві російський журналіст Аркадій Бабченко мав переляканий вигляд. Про це в інтерв'ю "ВВС Україна" 10 червня повідомив "кілер" Олексій Цимбалюк.

"Я ненадовго зайшов у його квартиру. Ми зустрілися, нас представив один одному оперативний співробітник СБУ. Сказав: познайомтеся, це людина, яка мала би вас убити. Розмова пройшла нормально. Було видно, що Аркадій дійсно дуже наляканий. Не кожен день ти дізнаєшся, що тебе хочуть вбити, і, тим більше, не кожен день ти знайомишся зі своїм убивцею", – сказав він.

"Кілер" пояснив, що до будинку Бабченка він приїжджав за дватри дні до "вбивства".

"Уся операція повинна була відбутися максимально достовірно: мені потрібно було обдивитися маршрут, як я туди приїду, як буду відходити, щоб не потрапити ні на які камери. Потрібно було зробити все, щоб поліцейські не знайшли мене у перший же день, тому що все б одразу розсипалося, розламалося. Мені ж потрібно було наступного дня пересуватися по місту: у нас була запланована зустріч із [підозрюваним в організації вбивства Борисом] Германом для передачі другої частини грошей", – зазначив Цимбалюк.

29 травня правоохоронні органи України повідомили, що Бабченка, який покинув Росію на початку 2017 року, було застрелено на порозі його квартири в Києві. 30 травня стало відомо, що вбивство журналіста було інсценуванням у межах спецоперації СБУ.

У СБУ заявили, що для замаху на Бабченка спецслужби РФ завербували громадянина України Г. і заплатили йому $40 тис. За словами Грицака, $10 тис. організатор залишив собі, а $30 тис. збирався заплатити виконавцю. Германа затримали 30 травня в Києві.

31 травня Шевченківський райсуд Києва обрав для Германа запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на 60 діб без права на заставу. Під час засідання він заявив, що співпрацював із контррозвідкою України. У Службі зовнішньої розвідки України заявили, що він не мав і не має до неї ніякого стосунку.

Герман також є фігурантом справи про підроблення документів, яке призвело до зміни складу учасників ТОВ "Шмайсер". У 2016 році його обвинуватили в незаконному зберіганні та продажу вогнепальної зброї.

Про те, що він є виконавцем "вбивства" Бабченка, Цимбалюк повідомив у Facebook 31 травня.