"Працювати потрібно дуже швидко, щоб устигнути до осені". "Кілер" Цимбалюк розповів, як його вербував Герман

Цимбалюк: Я сказав: усе є, групи є, давай. Почалася гра
Фото: Oksana Ostapenko / Facebook

Домовляючись про ліквідацію людей із наявного у нього списку, підозрюваний в організації замаху на російського журналіста Аркадія Бабченка Борис Герман запитав, чи можна підключити до цього процесу інших виконавців, зазначив "кілер" Олексій Цимбалюк.

Підозрюваний в організації замаху на російського журналіста Аркадія Бабченка Борис Герман під час вербування 6 квітня Олексія Цимбалюка як убивці говорив про необхідність ліквідувати людей зі списку до осені. Про це у виданому 10 червня інтерв'ю "ВВС Україна" повідомив сам "кілер".

"У тій першій розмові він сказав мені: є список із 30 осіб, яких потрібно ліквідувати. Він одразу сказав, що працювати потрібно дуже швидко, щоб устигнути до осені. Чому до осені – думаю, пізніше слідство розповість. Він запитував, чи є можливість підключити інших людей, бо одному відпрацювати таку кількість людей – це, звичайно, нереально. Я сказав: усе є, групи є, давай. Почалася гра", – сказав Цимбалюк.

За його словами, ще раніше, на зустрічі з ним 4-5 квітня Герман говорив про "певну групу осіб", переважно росіян, які "заважають Україні, заважають усім на світі, це вороги, їх треба вбити, і на це певною групою осіб виділений бюджет".

Цимбалюк зазначив, що водночас Герман не згадував Росію в жодному контексті.

29 травня правоохоронні органи України повідомили, що Бабченка, який покинув Росію на початку 2017 року, було застрелено на порозі його квартири в Києві. 30 травня стало відомо, що вбивство журналіста було інсценуванням у межах спецоперації СБУ.

У СБУ заявили, що для замаху на Бабченка спецслужби РФ завербували громадянина України Г. і заплатили йому $40 тис. За словами Грицака, $10 тис. організатор залишив собі, а $30 тис. збирався заплатити виконавцю. Германа затримали 30 травня в Києві.

31 травня Шевченківський райсуд Києва обрав для Германа запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на 60 діб без права на заставу. Під час засідання він заявив, що співпрацював із контррозвідкою України. У Службі зовнішньої розвідки України заявили, що він не мав і не має до неї ніякого стосунку.

Герман також є фігурантом справи про підробку документів, яка призвела до зміни складу учасників ТОВ "Шмайсер". У 2016 році його обвинуватили в незаконному зберіганні та продажу вогнепальної зброї.