Мерило: Україна виявилася абсолютно неготовою до боротьби з вірусом, оскільки в нас несерйозно ставляться до теми кіберзахисту

Мерило: Скільки разів ми ще повинні зіткнутися з кібератаками, щоб Верховна Рада нарешті ухвалила законопроект, пов'язаний із кібербезпекою?
Фото: Jaanika Merilo / Facebook

Світ змінюється, і зараз треба захищати себе не тільки фізично, але й у кіберпросторі, заявила в коментарі виданню "ГОРДОН" радник міністра інфраструктури, заступник міського голови Дніпра Яніка Мерило.

Жодного комп'ютера в мережі міськради Дніпра не було уражено вірусом Petya завдяки розробленій минулого року системі захисту інформаційних систем, заявила в коментарі виданню "ГОРДОН" радник міністра інфраструктури, заступник міського голови Дніпра Яніка Мерило.

"Цей вірус був написаний конкретно під Windows. Він уражав тільки неоновлені інформаційні системи. Минулого року ми розробили принципи захисту своїх інформаційних систем, адже кіберзахист – це дуже важлива тема, а загроза цілком реальна. У нас стоять останні версії Windows з усіма оновленнями. Тобто потрібно застосовувати превентивні заходи. Поки ми не маємо жодного зараженого комп'ютера. Хоча потрібно розуміти, що є такі віруси, від яких нам украй складно захиститися. Це пов'язано з тим, що згідно з українським законодавством сервер, грубо кажучи, повинен лежати в тебе під столом", – зазначила Мерило.

На її думку, в Україні не приділяють належної уваги темі кіберзахисту.

"Я сподіваюся, що в цей час системні адміністратори українських компаній зможуть запобігти поширенню цього вірусу. Принаймні вони можуть тимчасово відключити деякі ресурси. Хотілося б вірити, що більше ніяких сюрпризів цей вірус нам не принесе. Україна виявилася абсолютно неготовою до боротьби з вірусом, оскільки в нас несерйозно ставляться до теми кіберзахисту. У 2007 році Естонія була чи не основним об'єктом, який зазнавав кібератак. Це робили з метою продемонструвати, що ненадійні системи, бази даних можна легко зламати тощо. Упродовж минулих 10 років країна зробила серйозний крок уперед. Населення навчається захисту своїх інформаційних ресурсів", – підкреслила співрозмовниця.

За її словами, парламенту необхідно на законодавчому рівні сприяти гарантуванню кібербезпеки країни.

"Я постійно скаржуся на законодавство і буду продовжувати це робити. Наприклад, у нас було провалено законопроект про кіберзахист. Скільки разів ми ще повинні зіткнутися з кібератаками, щоб Верховна Рада нарешті ухвалила законопроект, пов'язаний із кібербезпекою? Поки цей законопроект відіслали на доопрацювання. Якби його не подали на друге читання, було б узагалі сумно. Я не розумію, як можна настільки безвідповідально ставитися до таких важливих речей? Світ змінюється, і зараз треба захищати себе не тільки фізично, але й у кіберпросторі. Від цього нікуди не дітися", – резюмувала Мерило.

В Україні 27 червня зафіксовано масштабну кібератаку, "вірус-здирник" паралізував роботу комп'ютерних мереж у банках, ЗМІ, торгових організаціях тощо.

Західна преса повідомила про блокування комп'ютерних мереж найбільшої транспортної компанії Європи Maersk, а також компаній у Великобританії, Нідерландах, Литві та інших країнах.

Назва вірусу, який шифрує файли на жорсткому диску всіх комп'ютерів у зараженій мережі, – Petya.A. У Службі безпеки України заявили, що для атаки було використано нову версію "вірусу-здирника", і опублікували перелік рекомендацій із протидії вірусу.