Митрополит ПЦУ Олександр: Святкування Благовіщення і Вербної неділі ми не скасовуємо

Драбинко розповів про святкування Благовіщення і Вербної неділі під час карантину

Фото: Олександр Драбинко / Facebook

Митрополит Православної церкви України Олександр (Драбинко) повідомив, що на Благовіщення заплановано проведення трьох Божественних літургій.

Богослужіння на Благовіщення і Вербну неділю відбудуться з дотриманням вимог посилених карантинних заходів через пандемію коронавірусу COVID-19. Про це 6 квітня повідомив митрополит Православної церкви України Олександр (Драбинко) у коментарі "Обозревателю".

"Богослужіння ми не скасовуємо. Це просто неможливо, та й не потрібно", – вважає митрополит.

"На Благовіщення ми плануємо провести три Божественні літургії у трьох приділах нашого собору. Це дає можливість у різний час більшій кількості людей узяти участь у богослужінні і таїнством євхаристії приготуватися до Великодня", – пояснив він.

Драбинко зазначив, на службі буде "кілька осіб хору, кілька священників і люди, які вестимуть відеотрансляцію".

"Якщо в когось буде можливість прийти у храм, із храму нікого не виженемо. Може бути вільний потік. Людина прийшла, помолилася, свічку поставила і пішла. Це не буде масовим зібранням, як це буває у звичайний час щороку. Повинні виконуватися всі карантинні заходи, і ми їх дотримуємося. Біля входу до храму є дезінфектор для рук, усі повинні бути в масках", – підкреслив він.

Митрополит нагадав, що на нараді Всеукраїнської ради церков за участю Національної поліції правоохоронці роз'яснили, що проведення богослужінь у храмах не заборонено за умови участі в них не більше ніж 10 осіб.

За словами Драбинка, "Вербна неділя, напевно, відбудеться в тому самому форматі. Допоки діють заходи карантину, нічого не змінюється. Священник служить літургію, хор співає, трансляція йде".

Станом на 9.00 6 квітня в Україні зафіксовано 1319 випадків коронавірусної хвороби COVID-19. Летальних випадків – 38, одужало 28 пацієнтів.

Із 6 квітня в Україні діють нові, жорсткіші правила карантину, згідно з якими не можна з'являтися у громадських місцях без індивідуальних засобів захисту, в кількості більш ніж двоє осіб і без документів. Крім того, введено нові правила самоізоляції для тих, хто контактував із зараженими коронавірусом або має симптоми коронавірусної інфекції COVID-19.