МВС України пропонує посилити покарання за порушення карантину

В Україні станом на 16 березня підтверджено п'ять випадків зараження коронавірусом
Фото: EPA

Міністерство внутрішніх справ пропонує карати громадян за порушення умов карантину штрафом від 17 тис. грн до 34 тис. грн.

У Міністерстві внутрішніх справ України запропонували ввести адміністративне і посилити кримінальне покарання за порушення правил карантину. Про це заявив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, пише пресслужба МВС.

За порушення умов карантину пропонують карати громадян штрафом від однієї (17 тис. грн) до двох (34 тис. грн) тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Посадовців за це саме порушення хочуть карати штрафами від двох до десяти (170 тис. грн) тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

"Тобто адміністративна відповідальність може бути встановлена за самовільне залишення місця обсервації (карантину) особою, яка може бути інфікована коронавірусною хворобою COVID-19". – зазначив Геращенко.

Він також додав, що пропонують посилити кримінальну відповідальність за порушення санітарних правил: установити штрафи на рівні від 1 тис. до 3 тис. (від 17 тис. до 51 тис. грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (зараз штраф становить до 100 мінімумів – 1700 грн).

16 березня Верховна Рада зареєструвала законопроєкт, який спрямовано на запобігання виникненню та розповсюдженню коронавірусу в країні.

В Україні станом на 16 березня підтверджено п'ять випадків зараження коронавірусом (чотири з них – у Чернівецькій області), одна із хворих, 71-річна жителька Житомирської області, померла. Ще шістьох українців лікують від COVID-19 за кордоном.

Із 12 березня в Україні через поширення коронавірусної інфекції введено карантин: у країні заборонили масові заходи (більше ніж із 200 учасниками) і закрили навчальні заклади. Обмежувальні заходи триватимуть три тижні – до 3 квітня. Окрім того, у ніч на 16 березня Україна повністю заборонила в'їзд на територію країни іноземним громадянам, а із 17 березня припинить авіаційне сполучення з іншими країнами.

У Чернівецькій області, Одесі, Львові, Києві та Миколаєві місцева влада анонсувала введення обмежувальних заходів. Вони, зокрема, передбачають закриття всіх громадських закладів, окрім продуктових магазинів, АЗС і аптек.