Під час обшуків у приміщеннях УПЦ МП знайдено матеріали, які розпалюють релігійну ворожнечу – СБУ

Обшуки СБУ і поліції в приміщеннях єпархій УПЦ МП почалися наприкінці листопада

Фото: ssu.gov.ua (архів)

У Службі безпеки України повідомили, що протягом останніх днів силовики проводили обшуки в приміщеннях Української православної церкви Московського патріархату та приватних будівлях, які належать представникам цієї конфесії. Вилучено друковану продукцію, зміст якої має ознаки розпалювання релігійної та міжконфесійної ворожнечі.

Співробітники Служби безпеки України і Нацполіції під час обшуків у приміщеннях Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) та приватних будівлях, які належать представникам цієї конфесії, виявили ознаки організованої мережі з поширення матеріалів, що розпалюють релігійну ворожнечу. Про це сьогодні повідомляють на сайті СБУ.

"Протягом останніх днів... за результатами обшуків вилучено чимало друкованої продукції, зміст якої має ознаки розпалювання релігійної та міжконфесійної ворожнечі", – заявили у відомстві.

Зокрема, вилучено 75 екземплярів брошури "Українська православна церква: Відносини з державою. Ставлення до АТО і церковного розколу. Питання і відповіді".

СБУ, посилаючись на висновок експертизи Українського науково-дослідного інституту технічної та судової експертиз, зазначає, що видання "містить пропаганду релігійної нетерпимості", "ображає почуття громадян" у зв'язку з їхніми релігійними переконаннями та розпалює міжконфесійну ворожнечу й ненависть.

Фото: ssu.gov.ua

28 листопада розпочалася перевірка церковних цінностей і святинь, переданих Києво-Печерській лаврі з 1988 року.

Через два дні СБУ провела обшук за місцем проживання настоятеля Києво-Печерської лаври митрополита Вишгородського і Чорнобильського Павла. Його також проводили в приміщеннях самої Лаври в межах розслідування провадження за фактом розпалювання міжрелігійної ворожнечі (ст. 161 Кримінального кодексу України).

3 грудня співробітники поліції та СБУ провели вісім обшуків у будинках, що належать єпархіям Житомирської області. За даними місцевих ЗМІ, вони відбувалися у приміщеннях Житомирської та Овруцької єпархій УПЦ МП.

Митрополит Павло заявляв, що силовики діють за прямою вказівкою президента України Петра Порошенка.

Синод Вселенського патріархату затвердив робочу дату проведення об'єднавчого архієрейського собору Української православної церкви в Києві, на якому офіційно вручать томос про автокефалію. 5 грудня президент Петро Порошенко заявив, що він відбудеться 15 грудня.