Прокурор Херсонської області звернувся до Верховного Суду зі скаргою на суддів апеляційного суду

Прокурор області попросив Верховний Суд притягнути суддів Херсонського апеляційного суду до дисциплінарної відповідальності
Фото: kherson.gp.gov.ua

Обвинуваченого у підготовці замовного вбивства звільнили з-під варти, оскільки апеляційний суд із різних причин переносив розгляд запобіжного заходу, і в підсумку його строк закінчився без продовження. Про це прокурор Херсонської області Віталій Тригубенко повідомив у Верховний Суд.

Прокуратура Херсонської області виявила порушення у діях кількох суддів апеляційного суду, про це прокурор області Віталій Тригубенко повідомив у Верховний Суд, пише "Главком".

За словами Тригубенка, обвинуваченого в підготовці замовного вбивства і замаху на знищення чужого майна Гагіка Галустяна звільнили з-під варти, оскільки суд вчасно не продовжив йому запобіжного заходу.

Попередній захід діяв до 17 травня, і щоб згодом його продовжити, прокурор Павло Мошковський подав апеляційну скаргу 25 березня, але з різних причин суд відкладав засідання у цій справі.

1 квітня автоматизована система розподілу справ між суддями призначила розглядати апеляцію Ігоря Калініченка, Ольгу Калініну і Наталію Коломієць. 12 квітня суддя Калініченко призначив апеляційний розгляд на 7 травня – за місяць із моменту розподілу провадження і за 10 діб до закінчення строку запобіжного заходу. Але цей розгляд не відбувся, бо Калініна і Коломієць заявили про самовідвід на підставі того, що брали участь у провадженні під час досудового розслідування.

Прокурор Херсонської області в коментарі "Главкому" підкреслив, що в апеляційному суді чомусь заздалегідь не перевірили, чи брали ці судді участь у досудовому розслідуванні.

"Але ж самі судді про це знали! І ніщо не заважало їм раніше, ще до 7 травня, зробити самовідвід", – зазначив Тригубенко.

10 травня було призначено другу колегію суддів: Ігоря Калініченка, Ольгу Полікарпову і Володимира Бугрика. На цьому етапі обвинувачений, громадянин Вірменії, заявив, що вимагає перекладача.

"При тому, що він понад 10 років мешкає в Україні, вільно володіє українською та російською мовами", – заявив прокурор.

Судді надали перекладачів, але обвинувачений заявив, що вони некомпетентні, і судді погодилися оголосити перекладачам відвід. Через це розгляд запобіжного заходу відклали на 15 травня, але Полікарпова і Бугрик заявили самовідвід на підставі того, що близький родич потерпілого працював помічником судді у цивільній палаті Апеляційного суду Херсонської області. Також вони заявили, що обоє не мають досить судової практики для розгляду цього кримінального провадження.

"Вказана ухвала є безпідставною та необґрунтованою, оскільки в матеріалах провадження відсутні будь-які підтвердження того, що саме близький родич потерпілого працював помічником суддів Бугрика та Полікарпової, а посилання на відсутність достатньої судової практики взагалі суперечить вимогам п. 1 ч. 1 ст. 27 закону України "Про судоустрій і статус суддів", – заявили у прокуратурі.

Мошковський підкреслив, що обоє суддів могли повідомити про ці обставини ще до 10 травня.

14 травня призначити нову колегію суддів не вдалося, бо в суді бракує кадрів. 17 травня запобіжний захід закінчився, і обвинуваченого звільнили із СІЗО, пише "Главком".

Прокурор області попросив Верховний Суд притягнути суддів Херсонського апеляційного суду Калініченка, Бугрика й Полікарпову до дисциплінарної відповідальності.