Рада на час карантину заборонила штрафи за несвоєчасну сплату комуналки

Законопроєкт підтримало 344 нардепи
Фото: rada.gov.ua

Сьогодні на позачерговому засіданні Верховна Рада ухвалила закон про боротьбу з коронавірусом. Зокрема, він забороняє нарахування і стягнення штрафів за несвоєчасні платежі за житлово-комунальні послуги.

Верховна Рада на період карантину заборонила нарахування та стягнення штрафу за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг. Про це йдеться в законопроєкті №3219, який сьогодні схвалили 344 депутати, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

На період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням COVID-19, і протягом 30 днів із дня його скасування заборонено: нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги; припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг громадянам України в разі їх несплати або сплати не в повному обсязі, ідеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

Також на цей період парламент заборонив примусове виселення або стягнення житла (житлових будинків, частин житлових будинків, квартир, кімнат у квартирах, кімнат, житлових секцій або блоків у гуртожитках, інших житлових приміщень), що належать на праві приватної власності громадянам України, під час примусового виконання рішень судів про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги.

Крім того, набуває чинності заборона на примусове виселення громадян за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг із житлових приміщень у будинках державного, громадського житлового фонду та житлового фонду соціального призначення.

Усього в Україні зафіксовано вже сімох пацієнтів із коронавірусною інфекцією (четверо – у Чернівецькій області, двоє у столиці, одна із хворих, 71-річна жителька Житомирської області, померла). Ще шістьох українців лікують від COVID-19 за кордоном.

Із 12 березня в Україні через поширення коронавірусної інфекції введено карантин: у країні заборонили масові заходи й закрили навчальні заклади. Обмежувальні заходи триватимуть до 3 квітня. Крім того, в ніч на 16 березня Україна повністю заборонила в'їзд на територію країни іноземним громадянам, а із 17 березня зупинить авіаційне сполучення з іншими країнами.

Із 12.00 18 березня в Україні зупиняють залізничні, авіа- та автобусні міжміські та міжобласні пасажирські перевезення, повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій. Також буде зупинено роботу метрополітенів у Києві, Харкові та Дніпрі. В особистому автомобільному транспорті громадяни можуть пересуватися без обмежень.