Соціолог Головаха: Українці вперше усвідомили, що дружба з Росією – це шлях до приниження

Головаха: Усі зрозуміли, що краще терпіти і страждати, ніж із простягнутою рукою йти на схід
Фото: radiosvoboda.org

Після 2013 року, попри падіння економічних показників, в Україні вперше не змінюється геополітична орієнтація виборців, розповів соціолог, доктор філософських наук Євген Головаха.

Після початку російської агресії настрої в українському суспільстві змінилися і невдоволення владою вперше не призводить до зростання проросійських настроїв. Про це в інтерв'ю LB.ua розповів соціолог, доктор філософських наук Євген Головаха.

"Порівняно з 2013 роком відбулися цікаві зміни. Раніше з падінням якихось економічних показників завжди змінювалися геополітичні орієнтації. Якщо при владі був, скажімо, проукраїнський президент Віктор Ющенко, то коли ставало важко жити, різко зростала підтримка проросійських політиків... Коли при владі був проросійський кандидат або, скажімо, багатовекторний – такий, як Леонід Кучма, і погіршувалися економічні показники – зростала підтримка європейського курсу. Цього разу – нічого такого", – зазначив він.

Головаха зазначив, що, попри падіння економічних показників у 2015–2016 роках, від 49% до 58% українців, як і раніше, підтримують європейську інтеграцію. А кількість прибічників інтеграції в пострадянський простір не піднімається вище від 25%.

"Будемо вважати, українське суспільство, яке довго жило у стані амбівалентності, зараз нарешті визначилося. Звичайно, війна посприяла. Точніше, посприяла Росія – її роль у тому, щоб Україна стала європейською, дуже велика. Але річ не тільки в цьому, я думаю. Українці вперше усвідомили, що дружба з Росією – це шлях до приниження. І до периферійного підпорядкування", – розповів соціолог.

На думку Головахи, українці зрозуміли, що таке Росія.

"Раніше були якісь ілюзії, що є якийсь старший брат, який газ підкачає або ще щось. Що ми самі ніяк не впораємося, а старший брат нам допоможе. Білоруси і зараз так живуть. Щоправда, уже зрозуміли, що треба потихеньку відповзати. Але в них це буде тривалий процес, а в нас сама Росія посприяла його прискоренню... Тепер усі зрозуміли, що краще терпіти і страждати, ніж із простягнутою рукою йти на схід", – зазначив він.

Соціолог додав, що ще залишилися люди, які виступають за дружбу з Росією.

"Цей феномен буде ще довго в нас, треба на нього просто зважати і розуміти його. Майже чверть населення – це все-таки багато. І вони переважно сконцентровані на півдні і сході... З окупованою була б третина. Але все одно – лише третина, не 60%, як 2013 року", – підсумував Головаха.

63% опитаних українців вважають Росію агресором щодо України, 22% – протилежної думки. Такі дані опитування оприлюднили 13 листопада 2018 року Київський міжнародний інститут соціології, Центр Разумкова та Соціологічна група "Рейтинг".

3 грудня президент України Петро Порошенко подав у Раду законопроект про припинення дії договору про дружбу України з РФ. Його статус було визначено як невідкладний. 6 грудня парламент схвалив припинення дії угоди.

10 грудня Порошенко підписав закон про припинення дії договору про дружбу України з РФ. За його словами, непродовження угоди слід розглядати як "частину стратегії на остаточний розрив із колоніальним минулим".