Справу про замах на активіста Михайлика припинили

Михайлик висловив сумніви, що Генпрокуратура зробила достатньо, щоб їй надали кулю з Німеччини
Фото: Одеська політична платформа / Facebook

Припинення слідства у справі про замах на одеського громадського діяча Олега Михайлика пов'язане з тим, що німецькі криміналісти досі не надали слідчим кулю, яку ще в січні 2019 року витягли з легенів активіста.

Слідство у справі про замах на одеського громадського діяча Олега Михайлика припинили. Про це 3 жовтня Михайлик повідомив Центру прав людини ZMINA.

Він зазначив, що про постанову у справі ще від 31 липня він дізнався тільки нещодавно, знайшовши лист на своєму подвір'ї.

"Конверт мені підкинули у двір, а знайшла його сусідка. Слідчий увесь цей час, скільки ми перед тим говорили по телефону, не повідомив, що підписав цю постанову", – додав активіст.

Слідство припинили через відсутність речового доказу у вигляді видаленої ще у січні 2019 року з легенів потерпілого кулі, яка й досі у німецьких криміналістів.

Слідчий стверджує, що без кулі проведення всіх необхідних судових експертиз і завершення справи є неможливим. 

У постанові уточнюють, що запиту про надання міжнародної правової допомоги до міністерства юстиції Німеччини, зокрема про передавання в Україну кулі, не виконано в повному обсязі. Водночас річний строк досудового розслідування у кримінальному провадженні спливав 24 вересня, а тому був ризик, що слідство не доведуть до кінця у відведені законом строки.

Михайлик сказав, що зупинка слідства – "це єдиний шанс викрутитися із ситуації про обмежений термін". Активіст висловив сумніви, що Генпрокуратура зробила достатньо, щоб їй надали цей речовий доказ із Німеччини. Він вважає, що ця куля може повністю розвалити версію слідства щодо підозрюваних, яких сьогодні розглядають як виконавців замаху.

Активіст додав, що хоче ознайомитися з матеріалами справи, але йому не дають такої можливості.

22 вересня 2018 року Михайлик дістав вогнепальне поранення, утратив до двох літрів крові і пережив клінічну смерть. Уранці 23 вересня він отямився.

25 вересня правоохоронці затримали трьох підозрюваних у нападі. Усі троє – громадяни Грузії.

27 вересня було заарештовано Торніке Герасіна (Нагладзе), Лашу Герасіна і Манучара Варшанідзе, за кілька днів Торніке Герасіна випустили із СІЗО. Суддя ухвалила таке рішення після багатьох клопотань, зокрема з боку грузинського консульства, у зв'язку зі складним станом здоров'я Герасіна.

Михайлик і його адвокат Вадим Оксюта заявляли, що не вірять у причетність до замаху підозрюваних громадян Грузії, зазначає "Радіо Свобода".

У січні 2019 року Михайлику у ФРН зробили операцію з вилучення кулі. Він повідомляв, що лікарі видалили йому частину легені і операція замість запланованих двох годин тривала майже п'ять. Генпрокуратура витребувала у Німеччини кулю, витягнуту з тіла активіста.

У червні стало відомо, що кримінальне провадження за фактом замаху на вбивство Михайлика повернули з Києва в Одесу. Активіст заявив, що це роблять із метою "злити" справу.

21 червня суд відпустив під домашній арешт підозрюваних у замаху на активіста Михайлика.