Тимчук: РПЦ-ФСБ дали зрозуміти, що їх турбують не інтереси вірян, а тотальний контроль над розгалуженою мережею агентів впливу в Україні

Тимчук: На злодіях згоріла не тільки шапка, але і все інше, разом із хрестиком до того ж
Фото: nfront.org.ua

Нардеп від "Народного фронту" Дмитро Тимчук повідомив, що в парламенті колеги, "у патріотизмі яких немає жодних сумнівів", відмовлялися голосувати за законопроект про обмеження впливу країни-агресора на релігійні організації, "тому що маса їхніх виборців – парафіяни Української православної церкви Московського патріархату".

Реальним керівним центром Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) є Російська православна церква (РПЦ), яка фактично є підрозділом ФСБ Росії. Про це у Facebook заявив народний депутат від "Народного фронту" Дмитро Тимчук.

"Вписавши в нову редакцію статуту РПЦ-ФСБ фразу "Центр управління Української православної церкви розташований у місті Києві", російські куратори остаточно звели українських архієреїв до стану декорацій у не дуже хорошій виставі", – написав він.

Нардеп звернув увагу, що після реєстрації у Верховній Раді законопроекту про впорядкування відносин із релігійними організаціями з керівним центром у країні-агресорі, російські пропагандисти та їхні друзі в Україні звинувачували авторів "у всіх гріхах". Хоча в тексті документа немає згадок жодної релігійної організації.

"Це яскравий приклад, як на злодіях згоріла не тільки шапка, але й усе інше, разом із хрестиком до того ж. У РПЦ-ФСБ прямим текстом дали зрозуміти, що їх турбують не інтереси вірян. Їх турбує тотальний контроль над розгалуженою мережею агентів впливу в Україні", – заявив Тимчук.

Він зазначив, що зараз російська пропаганда "на всі лади перебріхує" звернення патріарха УПЦ Київського патріархату (КП) Філарета до керівництва РПЦ, "захлинаючись, розповідаючи про те, що предстоятель української церкви нібито "покаявся за розкол" і нібито просить російську церкву прийняти українських "братів у вірі" назад.

"Маніпуляції і перекручення суто в стилі звичайної кремлівської брехні. Це важливий момент, враховуючи, що на півдні і сході України чимала частина населення продовжує дивитися російське ТБ. І напевно священики УПЦ МП дістануть (або вже дістали) вказівку доносити своїй пастві саме таке трактування, що введе в оману мільйони українців", – написав нардеп.

Він розповів, як у парламенті до нього підходили колеги, "у патріотизмі яких немає жодних сумнівів", і зізнавалися, що за законопроект про обмеження впливу країни-агресора на релігійні організації не будуть голосувати, "бо маса їхніх виборців – парафіяни УПЦ МП".

"Це дуже наочний приклад, як РПЦ-ФСБ впливає на ситуацію в Україні", – підсумував Тимчук.

30 листопада в РПЦ повідомили, що патріарх Філарет письмово попросив вибачення за церковний розкол в Україні. Низка російських ЗМІ написала, що мова йшла про помилування, але в РПЦ і УПЦ КП це спростували.

"Бажаючи припинити розділення і чвари між православними християнами, відновити євхаристійне і молитовне спілкування, як це належить єдиній святій соборній і апостольській церкві, заради досягнення Богом заповіданого миру між єдиновірними православними християнами і примирення між народами, звертаюся до вас із закликом ухвалити відповідні рішення, завдяки яким буде покладено кінець наявному протистоянню", – ішлося в листі.

У РПЦ зазначили, що заслухали звернення Філарета і ухвалили рішення створити комісію для "ведення подальших переговорів із відокремленими від церковного спілкування".

Філарет заявив, що у зверненні йшлося про примирення та про майбутню автокефалію української церкви. Він підкреслив, що його листом скористалися і "спрямували на те, що нібито ми хочемо повернутися до Московського патріархату". Він підкреслив, що Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП) ніколи не стане частиною УПЦ Московського патріархату.

В Україні діють Українська православна церква Київського і Московського патріархатів, Українська автокефальна православна церква і низка церков інших конфесій. Учора РПЦ офіційно визнала незалежний статус Української православної церкви Московського патріархату.