У "Меморіалі" заявили, що Москальковій у Грозному замість зниклих чеченців показали їхніх рідних братів

Москалькова відвідала Чечню
Фото: ЕРА

З 19 до 21 вересня 2017 року уповноважений із прав людини у РФ Тетяна Москалькова перебувала в Чеченській Республіці. Під час прес-конференції 21 вересня вона заявила, що зустрілася із двома жителями Чечні, яких, за даними "Новой газеты", розстріляли. Правозахисний центр "Меморіал" повідомив, що до неї привезли не Шамхана Юсупова і Мохму Мускієва, які є у списку, а їхніх братів.

Уповноваженому із прав людини у РФ Тетяні Москальковій показали під час поїздки до Чечні замість Шамхана Юсупова і Мохми Мускієва, яких, за даними "Новой газеты", розстріляли, їхніх рідних братів, повідомив правозахисний центр "Меморіал".

Зазначають, що в Чечні омбудсмен перебувала з 19 до 21 вересня.

На прес-конференції у Грозному 21 вересня Москалькова повідомила журналістам, що до неї привезли Юсупова і Мускієва, повідомляє "Меморіал".

"Удалося з'ясувати, що з цього списку двоє людей живі. Мені вдалося з ними зустрітися. Їх привезли сюди до Грозного, я звірила всі дані. Цих людей привезли з дому, вони займалися домашніми справами, були, звичайно, незадоволені, що їх відірвали від справ, але, як кажуть, істина дорожча! Із цього списку, на жаль, двоє людей померли власною смертю. Ми поїхали на їхні могили, аби переконатися, що вони є, що є свідоцтво про смерть", – цитує уповноваженого прес-служба глави Чечні Рамзана Кадирова. Імен чеченців у повідомленні не згадано.

За інформацією "Меморіалу", силовики привезли до Москалькової 24-річного Мансура Юсупова й одного з братів Мускієва – Умара або Абубакара. Вони перебувають на волі, тоді як про долю Шамхана і Мохми їхнім сім'ям нічого невідомо, повідомили правозахисники.

Вони пишуть, що до візиту обмудсмена рідних зниклих людей доставляли в районні відділки поліції та залякували, щоб вони не сміли скаржитися Москальковій.

10 липня "Новая газета" опублікувала список із 27 осіб, яких, імовірно, розстріляли. Видання писало, що 17 грудня 2016 року група юнаків скоїла напад і вбивство знайомого поліцейського. Нападники викрали його машину, під час переслідування вони збили на ній співробітника дорожньо-патрульної служби. За інформацією "Новой газеты", після цього по всій Чечні почалися масові затримання, затриманих, імовірно, убили в січні 2017 року.