У нас зараз набагато більше проблем із грипом, ніж із коронавірусом – імунолог Лапій G

Лапій: Якщо відчуваєш нездужання – не наражай на небезпеку інших людей
Фото: Кафедра дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО імені Шупика / Facebook

Для передавання коронавірусу має бути доволі тісний зв'язок між людьми – ближче ніж два метри, сказав у коментарі виданню "ГОРДОН" головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій.

Наразі в Україні набагато більше проблем із грипом, ніж із коронавірусом, сказав у коментарі виданню "ГОРДОН" головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій.

"У нас зараз набагато більше проблем із грипом, ніж із коронавірусом. У багатьох регіонах зафіксовано зростання захворюваності, школи закривають на так званий карантин. По суті, як і у випадку із грипом, так і під час коронавірусу правило одне: якщо відчуваєш нездужання – поважай інших і не наражай їх на небезпеку. Якщо ж ви змушені контактувати з людьми – хоча б одягніть маску. Також потрібно мити руки, прикривати рот під час чхання тильною стороною долоні, ліктем або серветкою. З обережністю потрібно ставитися до реклами препаратів, які нібито необхідно вживати для профілактики. Це стосується як коронавірусу, так і звичайного грипу", – зазначив Лапій.

За його словами, пасажири, які в Китаї перебували в ізоляції і тепер покидають цю країну, навряд чи заразяться під час перельоту.

"У Китаї люди обмежують контакти одне з одним, вони носять маски. Якщо людину в китайському Ухані було ізольовано протягом двох тижнів, то навряд чи вона підхопить вірус у літаку. Оскільки інші пасажири теж перебували в ізоляції. Хоча сказати, що ризиків немає взагалі, теж не можна. Але знову ж, якщо людина розуміє всю серйозність ситуації, то їй краще протягом двох тижнів залишатися вдома і не контактувати з іншими людьми. Ми знаємо, що існує багато різновидів коронавірусу. Для його передавання має бути доволі тісний зв'язок між людьми – ближче ніж два метри. Як правило, зараження стається між родичами. За останніми даними китайських науковців, в оптимальних умовах цей вірус може зберігати життєздатність до п'яти діб, а не двох, як вважали раніше", – підкреслив Лапій.

Уперше новий тип коронавірусу, який зумовлює атипову пневмонію, було підтверджено 31 грудня 2019 року в Ухані.

30 січня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила спалах коронавірусу 2019-nCoV медичною надзвичайною ситуацією, що має міжнародне значення.

У Китаї кількість загиблих до 5 лютого сягнула 491-го. Ще 24 324 осіб інфіковано.

За межами Китаю на 5 лютого було зареєстровано 191 випадок захворювання у 24 країнах, одна людина померла, повідомляла ВООЗ. В Україні випадків захворювання не зареєстровано.

Станом на 4 лютого посольству України в Китаї відомо про 80 громадян України, які перебувають в Ухані й інших містах провінції Хубей, 56 із них хочуть, щоб їх евакуювали, розповіли виданню "ГОРДОН" у Міністерстві закордонних справ України.

За даними МОЗ, від початку епідсезону в Україні від грипу померло 15 осіб.

У більшості областей України перевищено епідемічний поріг захворюваності на ГРВІ та грип. Через це, зокрема, закрили школи в Одесі, Ужгороді, Черкасах і Дніпрі.