У Німеччині погодили клінічне випробування вакцини проти COVID-19

Компанія з Майнца розробила генетичну вакцину проти коронавірусу
Фото: ЕРА

У німецькій компанії Biontech розробили так звану генетичну вакцину, що не містить патогену коронавірусу SARS-CoV-2. На першому етапі випробувань щеплення зроблять 200 здоровим людям.

Федеральний інститут вакцин і біомедичних препаратів імені Пауля Ерліха дав дозвіл на проведення клінічних випробувань вакцини проти COVID-19 у Німеччині. Про це 22 квітня повідомляють на сайті інституту.

Препарат розробила компанія Biontech із Майнца.

У межах першої частини клінічних випробувань 200 здорових добровольців віком від 18 до 55 років отримають один із модифікованих прототипів препарату, після чого за ними будуть спостерігати. На другому етапі можливе долучення осіб із групи ризику або з підвищеним ризиком важкого перебігу захворювання на COVID-19.

Biontech запропонувала вакцину, що не містить слідів патогену коронавірусу. Це так звана фонова РНК-вакцина, яка містить генетичну інформацію для конструювання білка-шипа SARS-CoV-2 або його частин у формі рибонуклеїнової кислоти. Під час випробувань буде досліджено здатність вакцини генерувати імунну відповідь на SARS-CoV-2 після введення певної дози.

"Генетичну інформацію для створення нешкідливого патогенного компонента вводять за допомогою ін'єкції у м'яз. РНК додають у деякі клітини щепленої людини. Ці клітини використовують генетичну інформацію для конструювання збудника. Компоненти патогену, які виробляються у вакцинованих, не спричиняють якихось захворювань. Імунна система розпізнає чужорідний патогенний компонент і вважає клітини, які створили цей патогенний компонент, як, імовірно, інфіковані. Організм створює захисну імунну відповідь проти патогену, який у разі зараження запобігає інфекції або принаймні пом'якшує перебіг захворювання", – пояснюють учені.

Німеччина стала четвертою країною у світі після Китаю, США і Великобританії, де почнуть випробовувати на людях вакцину проти COVID-19. За даними Всесвітньої організації здоров'я, у світі розробляють щонайменше 70 вакцин проти коронавірусу.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в китайському Ухані. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. За даними американського Університету Джонса Гопкінса станом на 22 квітня, загальна кількість інфікованих у світі перевищила 2,58 млн, із них понад 178,8 тис. померло, більш ніж 696,1 тис. одужало.

Спеціальних ліків проти коронавірусної інфекції COVID-19 поки немає, зараз під час цього захворювання проводять лише симптоматичне лікування. У Всесвітній організації охорони здоров'я зазначали, що низка лікарських засобів може сприяти поліпшенню самопочуття і полегшенню симптомів COVID-19, але поки немає підтверджень, що який-небудь препарат дає змогу запобігти цьому захворюванню або лікувати його.