В Україну повернулося двоє громадян із круїзного лайнера Grand Princess

Усього на борту Grand Princess було 49 українців
Фото: ЕРА

Двох громадян України, які повернулися із круїзного лайнера Grand Princess, що стоїть на карантині в порту американського Окленда, помістили в обсервацію, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

У ніч на 12 березня в Україну повернулося двоє українців, які перебували на круїзному лайнері Grand Princess, що стоїть на карантині в порту американського Окленда. Про це під час брифінгу заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Я хочу підкреслити, що громадяни, які повернулися в Україну, кілька разів пройшли контроль. У них не виявлено ознак захворювання на коронавірус. Але як додатковий захід їх помістили у відповідний медичний заклад для продовження обсервації", – розповів Кулеба.

Круїзний лайнер Grand Princess затримали біля узбережжя США 6 березня після того, як у двох пасажирів, які зійшли на берег, виявили коронавірус (один із них згодом помер). 9 березня корабель прибув у порт Окленда, де буде проходити карантин.

На борту лайнера перебувають 2422 пасажири і 1111 членів екіпажу з 54 країн (зокрема 49 українців; за наявною інформацією, усі вони здорові). За даними на 9 березня, коронавірусну інфекцію діагностували у 21 людини, з них 19 – члени екіпажу.

Лайнер Grand Princess належить американській компанії Princess Cruise. Ця сама компанія керує судном Diamond Princess, яке через коронавірус стоїть на карантині біля берегів Японії. На Diamond Princess коронавірусом заразилося 706 пасажирів і членів екіпажу, шестеро осіб померли.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в китайському Ухані, де проживає 11 млн осіб. Станом на початок доби 12 березня в Китаї зареєстровано 80 793 випадки інфікування, з них 62 793 людини одужали, 3169 – померли. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, станом на 11 березня за межами Китаю зареєстровано 37 371 випадок зараження коронавірусом у 113 країнах. 1130 людей померли.

В Україні зафіксовано один випадок зараження (чоловік захворів після поїздки в Італію). Станом на 12 березня медики перевірять чотири підозри на коронавірус.