Власник одеського готелю, який горів, повідомив, що суд відмовився обирати йому запобіжний захід

Пожежа в "Токіо Стар" сталася в серпні 2019 року
Фото: dumskaya.net

Підозрюваний у справі про пожежу в одеському готелі "Токіо Стар" Вадим Чорний повідомив, що суд відмовив прокуратурі навіть в "особистому зобов'язанні", яке вони просили для Чорного.

Вадим Чорний, власник одеського готелю "Токіо Стар", де в серпні 2019 року через пожежу загинули люди, повідомив 23 червня у Facebook, що суд не став обирати йому запобіжного заходу.

"Суд відмовив прокуратурі в обранні запобіжного заходу. СІЗО, потім – цілодобовий домашній арешт, потім – нічний домашній арешт; тепер суд відмовив прокуратурі навіть у ввічливому і незначному "особистому зобов'язанні". Зрозуміло, що рішення буде посилатися на процесуальні порушення, допущені прокурором. Але ще пів року тому суд не чув моїх аргументів про анітрохи не менші процесуальні порушення", – написав він.

Власник готелю, що горів, зазначив, що "суд не любить, коли прокуратура безкоштовно запихає його під танк".

"Ще більше не любить, коли справу явно сфальсифіковано. Коли прокурор заприсягався пів року тому, що докази от-от будуть, суду було простіше з ним погодитися. Тепер, коли експертизи засвідчили відсутність порушень пожежної безпеки, які могли призвести до пожежі, суд бачить картину інакше. Є безумовні сліди підпалу, встановлені експертизою. Є російський терорист, якого високоінтелектуальні прокурори випустили з України, і зараз найбільше бояться піти через це під суд. І суд зовсім не хоче прикривати прокуратуру у "військовій справі", – пояснив Чорний.

Чорний називає справу політичним замовленням – його ім'я в день трагедії назвав президент України Володимир Зеленський і пообіцяв, що одеський підприємець відповідатиме за життя дев'ятьох осіб, загиблих у пожежі. Власник готелю просив суд звільнити його під домашній арешт, зокрема через те, що йому нібито в ізоляторі погрожують арештанти.

Пожежа в готелі "Токіо Стар" почалася в ніч на 17 серпня. За даними очевидців, займання сталося у пральні.

Поліція відкрила кримінальне провадження. Слідство висунуло три основні версії події: приховування вбивства, порушення правил пожежної безпеки та необережне використання вогню постояльцями. За даними ЗМІ, перша версія не підтвердилася.

Держбюро розслідувань відкрило провадження за фактом неналежного виконання службових обов'язків працівниками ДСНС України в Одеській області.

Чорного затримали 17 серпня. Його повідомили про підозру. 20 серпня суд заарештував чоловіка.

2 вересня про підозру повідомили другого співвласника "Токіо Стар" Сергія Дурача, 11 вересня про підозру повідомили адміністратора готелю, що згорів, а 20 вересня – головного інженера закладу.

7 жовтня суд за заявою активіста Миколи Коваля зобов'язав правоохоронців розслідувати справу про ймовірне вбивство перед пожежею в готелі. На думку активіста, пожежа могла статися через приховування слідів убивства 10-річної дівчинки Валентини Довгої та її мами Ганни Довгої.