Завершилося досудове розслідування розкрадання коштів, виділених на об'єкт "Стіна" – НАБУ

Досудове розслідування НАБУ проводило з березня 2016 року
Фото: nabu.gov.ua

У справі про корупційну схему під час інженерного облаштування кордону з Росією детективи Національного антикорупційного бюро України затримали вісьмох осіб, їм надано матеріали слідства для ознайомлення.

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні про заволодіння державними коштами, виділеними на інженерне облаштування українсько-російського кордону (так званий об'єкт "Стіна"). Про це 5 липня повідомили в НАБУ.

Підозрюваними у справі стало восьмеро осіб, троє з яких були пов'язані з Державною прикордонною службою України.

"Цим особам та їхнім захисникам надано доступ до матеріалів слідства для ознайомлення. Після завершення цього процесу детективи НАБУ складуть обвинувальний акт, а прокурори САП (Спеціалізована антикорупційна прокуратура. – "ГОРДОН") направлять його до суду", – зазначили в бюро.

Загалом, за даними слідства, збитки державним інтересам оцінюють у більше ніж 16,68 млн грн. Розкрадання коштів відбувалося через завищення обсягу фактично виконаних робіт порівняно із зазначеними в актах приймання-передання. У документах також було вказано роботи, яких не виконували.

Досудове розслідування НАБУ вело з березня 2016 року. Останнього, восьмого підозрюваного детективи затримали в листопаді 2017 року.

"Реалізація проекту "Стіна" й надалі залишається у фокусі уваги детективів НАБУ: низка епізодів, пов'язаних із цим проектом, виділені в окреме провадження – розслідування щодо них триває", – підкреслили у відомстві.

Проект "Стіна" – це огорожа на кордоні з Російською Федерацією. Будівництво стартувало восени 2014 року. Проект вартістю 8 млрд грн планували завершити до 2018 року. Пізніше вартість "Стіни" зменшили вдвічі, а кінцевий термін зведення споруд перенесли на 2020 рік.

Голова Держприкордонслужби України Петро Цигикал повідомляв, що в межах проекту "Стіна" станом на січень 2018 року облаштували 140 км кордону з РФ у Харківській області.