"Без обмеження за статтю й віком". Стартував конкурс у 30-ту українську антарктичну експедицію

Зараз на антарктичній станції України перебуває 14 полярників, зазначили в НАНЦ
Фото: Національний антарктичний науковий центр / Facebook

Україна починає добирати претендентів на участь у 30-й антарктичній експедиції, поінформував 16 липня у Facebook Національний антарктичний науковий центр (НАНЦ).

"16 липня 2024 року стартував відкритий конкурс у 30-ту Українську антарктичну експедицію (УАЕ), учасники якої працюватимуть на станції "Академік Вернадський" у 2025–2026 роках. [...] Конкурс не має обмежень за статтю, віком чи іншими ознаками. Головними критеріями під час добору є освіта, фаховий рівень і досвід кандидата чи кандидатки, а також здатність до роботи в умовах Антарктики й закритого колективу", – ідеться в повідомленні.

Пакет документів для участі в конкурсі можна подати до 14 серпня включно, зазначили в НАНЦ.

В оголошенні вказано, що для експедиції потрібні науковці за напрямами геологія й геофізика, фізичні науки (метеорологія, фізика атмосфери), науки про життя, а команда життєзабезпечення потребує лікаря, кухаря, сисадміна, системного механіка й дизеліста-електрика.

"Зараз на станції "Академік Вернадський" працюють 14 учасників 29-ї УАЕ, зокрема четверо жінок – лікарка, біологиня, метеорологиня й геофізикиня. До складу цієї команди увійшло 10 новачків і чотири досвідчені полярники", – розповіли в Національному антарктичному науковому центрі.

Контекст:

Антарктична станція "Академік Вернадський" розташована на острові Галіндез. Раніше вона належала Великобританії й мала назву "Фарадей". 6 лютого 1996 року станцію передали Україні й перейменували.

На станції проводять наукові дослідження щодо зміни клімату, озонової діри, реакції тварин і рослин на потепління.