500 птахів на одного полярника. На антарктичній станції "Академік Вернадський" нарахували рекордну кількість пінгвінів

Кількість пінгвінів на Галіндезі зростає кожного сезону
Фото: Національний антарктичний науковий центр / Facebook

Українські полярники нарахували цього сезону (вересень – квітень) рекордну кількість субантарктичних пінгвінів на острові Галіндез, де розташований "Вернадський". Їх понад 7 тис., повідомляє 8 квітня Національний антарктичний науковий центр (НАНЦ) у Facebook.

Причиною вважають потепління і зменшення площі морського льоду в Антарктиці, що призводить до міграції тварин, які захоплюють нові, раніше не заселені певними видами території. У повідомленні йдеться, що до 2007 року субантарктичні пінгвіни взагалі не гніздувалися біля "Вернадського" через пізнє розмерзання води навколо острова Галіндез. Раніше морози в цій місцевості доходили до позначки -20 °С і нижче. Через наявність криги пінгвіни не могли ефективно полювати й обирали території північніше.

У зв'язку з потеплінням у районі західного узбережжя Антарктичного півострова субантарктичні пінгвіни переміщуються на південь. Перші їхні гнізда з'явилися 2007 року на мисі Марина-Пойнт поблизу станції.
Уже 2020 року кількість субантарктичних пінгвінів на острові сягнула 3,5 тис., а 2024 року зросла вдвічі, розповіли полярники.

"Враховуючи, що нині українські експедиції мають 14 учасників, то виходить по 500 пінгвінів на одного полярника/полярницю", – повідомили в НАНЦ.

Загалом цього сезону українські біологи нарахували в регіоні, де розташована станція:

  • дев'ять колоній теплолюбних субантарктичних пінгвінів із загальною кількістю 35 тис.;
  • три колонії холодолюбних пінгвінів Аделі із загальною кількістю до 5 тис.;
  • трохи більше ніж 50 особин антарктичних пінгвінів, які полюбляють транзитну зону між Субантарктикою й Антарктикою.

У НАНЦ нагадали, що субантарктичні пінгвіни припливають на острів Галіндез на шлюбний сезон у вересні – жовтні (це антарктична весна). Там вони збираються в пари, будують гнізда, відкладають яйця, виводять і вирощують пташенят. На антарктичну зиму пінгвіни покидають околиці "Вернадського", відпливаючи туди, де є чиста вода.

Контекст:

Антарктична станція "Академік Вернадський" розташована на острові Галіндез. Раніше вона належала Великобританії й мала назву "Фарадей". 6 лютого 1996 року станцію передали Україні й перейменували.

На станції проводять наукові дослідження щодо зміни клімату, озонової діри, реакції тварин і рослин на потепління.