Понад половині ввезених за останні три роки в Україну автомобілів більш ніж 10 років

2020 року на українські номери реєстрації перейшло 353,4 тис. легкових авто
Фото: depositphotos.com
52% ввезених в Україну з 2019 року автомобілів більш ніж 10 років. Про це 1 грудня повідомив Telegram-канал "Опендатамедіа".

Середній вік зріс удвічі за останні три роки – до старту дії пільгового розмитнення авто з-за кордону він становив менше ніж п'ять років. З 2019-го до жовтня 2021 року в Україні розмитнили рекордну кількість ввезених авто – 1 613 503 одиниці.

Голова Асоціації автомобільних імпортерів і дилерів України Олег Назаренко вважає, що ситуація, яка склалася, невигідна для України і вигідна для ЄС.

"В Україні заборонена реєстрація нових автомобілів класу "Євро-4", натомість старі авто можна зареєструвати, навіть якщо вони відповідають стандарту "Євро-2". Також в Україні не налагоджена утилізація вживаних авто, тому найближчим часом держава зіткнеться із цією проблемою", – заявив він.

Контекст:

2020 року на українські номери реєстрації перейшло 353,4 тис. ввезених з інших країн легкових авто.

15 квітня 2021 року Верховна Рада на пів року продовжила пільгове розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією, ухваливши в цілому законопроєкти №4643-д та №4644-д. Серед іншого, закони конкретизують вимоги до транспортних засобів, які підлягатимуть пільговому митному оформленню або можуть бути вивезені з України на пільгових умовах.

У травні цього року президент Володимир Зеленський підписав відповідні закони щодо продовження пільгового розмитнення авто на єврономерах. Закони набули чинності з 15 червня.