"Чекають по дві години". У Дніпрі та Одесі після потрапляння у "червону" зону утворилися великі черги на вакцинацію проти COVID-19

Жителі Дніпра очікують щеплення по кілька годин, повідомляють місцеві ЗМІ
Фото: dp.informator.u
У Дніпрі після потрапляння регіону у "червону" зону епідемічної небезпеки утворилися великі черги з охочих вакцинуватися проти коронавірусу. Про це пише місцеве видання "Depo Дніпро" 18 жовтня.

У культурно-діловому центрі "Менора", за даними порталу, пацієнти очікують на вакцинацію щонайменше дві години.

"Великий ажіотаж спостерігається практично в усіх пунктах вакцинації у місті", – йдеться у матеріалі.

UA.TV уточнює, що від ранку у "Менорі" на вакцинацію очікувало приблизно 500 осіб. Сайт зазначив, що 18 жовтня у цьому центрі мали вакцинувати 6 тис. осіб, що у 10 разів більше, ніж 16 жовтня.

Мер Дніпра Борис Філатов також зазначив, що жителі міста почали активно вакцинуватися, коли Дніпро потрапив у "червону" зону.

"Ми агітували, переконували, просили, стимулювали і лякали. Мер особисто вакцинувався одним із перших у прямому ефірі. Ще [вакциною] Covishield. Роздавали квитки у кіно і безкоштовний проїзд у громадському транспорті, погрожували звільненням і карами небесними. Відкривали додаткові центри вакцинації. Нам вдалося зробити майже пів мільйона щеплень, що загалом набагато краще, ніж по всій країні. Ми хіба що не стояли на голові. Все марно. Але чітко тієї хвилини, як Дніпро заїхав у "червону" зону, наші дорогі й улюблені земляки вишикувалися у величезні черги на вакцинацію. Тепер там Армагеддон. Хоча вчора ще було порожньо", – написав він у Facebook.

Також 16-го і 17 жовтня великі черги утворилися у центрах вакцинації в Одесі, повідомив портал Vgorode. Наймасштабніші черги помітили у Fontan Sky на вулиці Середньофонтанській, де пацієнти чекали на вакцинацію по кілька годин.

Відео: Vgorode Odessa / YouTube


Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року у Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Від початку епідемії в Україні підтвердили 2,6 млн випадків коронавірусної інфекції, померло 60,8 тис. пацієнтів.

В Україні поступово погіршується епідемічна ситуація, говорив 4 серпня заступник міністра охорони здоров'я – головний санлікар України Ігор Кузін. Улітку в країні фіксували менше ніж 2 тис. випадків щодня, у вересні показник збільшився у рази. У зв'язку з поширенням мутації четверта хвиля COVID-19 в Україні почалася раніше, ніж прогнозували, заявляв 11 жовтня міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Зараз в Україні діє адаптивний карантин. Востаннє Кабмін продовжив його до 31 грудня. Регіони ділять на "зелену", "жовту", "помаранчеву" і "червону" зони за рівнем обмежень, які залежать від епідемічної ситуації.

Із 15 жовтня до "червоної" зони епіднебезпеки перейшла Херсонська область. Із 18 жовтня у "червону" зону також потрапили Запорізька, Одеська, Донецька та Дніпропетровська області. Обмеження "червоної" зони не діятимуть, якщо 100% співробітників (організаторів) та відвідувачів (учасників) закладів та заходів будуть повністю вакцинованими проти коронавірусу і матимуть "зелений" COVID-сертифікат. Також із 21 жовтня набудуть чинності нові правила перевезення пасажирів між областями. Для міжрегіональних поїздок у громадському транспорті потрібно буде мати або документ про щеплення проти коронавірусу, або негативний результат тестування на COVID-19.