Державне підприємство "Антонов" переплатило за металеві вироби в 14 разів – ЗМІ

Під час закупівель ДП "Антонов" обрало постачальника без проведення відкритих торгів, зазначив "СтопКор"
Фото: dev.ua

Державне підприємство "Антонов" уклало кілька прямих угод на постачання сталевих прутів із дніпровською компанією за значно завищеними цінами, що викликає підозри в імовірному розкраданні бюджетних коштів. Це з'ясував під час розслідування журналіст "СтопКор" Ігор Хмурий. 

За його інформацією, підприємство уклало угоду на закупівлю 3,7 тонни сталевих прутів за ціною 2 тис. грн за кілограм, тоді як ринкова вартість такого виробу становить приблизно 130–140 грн.

"Наварили понад 1800 грн лише на одному металевому виробі, а виробів таких продали декілька тонн", – зазначає журналіст.

Він звернув увагу на те, що під час закупівель ДП "Антонов" обрало постачальника без проведення відкритих торгів, обмежившись прямими угодами з двома компаніями. У серпні 2023 року "Антонов" оголосив тендер, але через воєнний стан конкурс провели за системою прямих угод, що дало змогу уникнути відкритих торгів.

У підсумку на замовлення претендувало два учасники: ФГП "Ресурс Груп" і Дніпровський завод спеціальних труб. Автор зазначив, що компанія "Ресурс Груп", у якої "Антонов" також закуповував титан, запропонувала ціну, вищу за пропозицію Дніпровського заводу спеціальних труб. Загальна сума контракту – 7,6 млн грн.

"Усі ціни вказані без ПДВ, тобто на виході докинули ще 20%", – прокоментував Хмурий.

Редакція "СтопКору" звернулася до керівництва "Антонова" з офіційним запитом, але дістала лише формальну відповідь про те, що запитувана інформація не є публічною. Зараз редакція "СтопКору" звернулася з офіційними запитами до "Укроборонпрому" й Держаудитслужби та очікує на реакцію з їхнього боку.