Державні лікарні України отримали 150 апаратів ШВЛ від Фонду Ріната Ахметова

Коронавірус продовжує ставити нові антирекорди щодня
Фото: akhmetovfoundation.org

Інфекційні відділення та відділення інтенсивної терапії опорних державних лікарень у багатьох регіонах країни переповнено.

Директор департаменту охорони здоров'я Дніпропетровської ОДА Валерій Сердюк розповідає, що сьогодні кожен інфікований передає хворобу в середньому ще чотирьом людям. Отже, потенціал для зростання інфекції все ще величезний.

"Смертність теж зростає. Якщо раніше в нашому регіоні на день помирав у середньому один пацієнт із тяжкими ускладненнями від коронавірусу, то зараз троє-четверо", – говорить Сердюк.

За словами медиків, кожен двадцятий заражений COVID-19 потребує штучної вентиляції легенів.

"Якщо не перевести на ШВЛ пацієнта, якому її призначено, він однозначно загине. Причому загине протягом дуже короткого проміжку часу", – розповідає перший проректор НМУ імені О.О. Богомольця, професор Юрій Кучин.

Що сучасніший апарат ШВЛ, то вищі шанси на порятунок найтяжчих хворих. У державних лікарень висококласне обладнання на початок пандемії було в дефіциті. Зараз ситуація змінюється.

"Рінат Ахметов першим прийшов на допомогу країні й виділив на боротьбу з коронавірусом 300 млн грн. Фонд Ріната Ахметова передав державним лікарням 320 тис. експрестестів і понад 200 тис. одиниць засобів індивідуального захисту. Також було закуплено 204 апарати ШВЛ. Перші апарати штучної вентиляції легенів передано медикам ще в березні", – сказала членкиня наглядової ради Фонду Ріната Ахметова Наталія Ємченко.

Фото: akhmetovfoundation.org

На сьогодні опорні лікарні у 12 регіонах України отримали від фонду більше ніж 150 апаратів ШВЛ. Вони рятують життя у Львівській, Івано-Франківській, Луганській, Запорізькій, Донецькій, Дніпропетровській, Полтавській, Тернопільській, Рівненській, Закарпатській і Харківській областях, а також у Києві.

"Це апарати експертного класу. Коли хворий дихає завдяки апарату ШВЛ, важливо дібрати для нього оптимальний режим. У цих апаратах 18 режимів вентиляції. Найшикарніша техніка", – зазначив в.о. директора Криворізької міської лікарні №7 Петро Стародубський.

"Вони найпристосованіші до пацієнтів. Вони прості та зручні у використанні й дуже ефективні", – сказав завідувач відділення анестезіології Добропільської лікарні інтенсивного лікування Костянтин Скоромний.

Директор департаменту охорони здоров'я Дніпропетровської ОДА Валерій Сердюк подякував Фонду Ріната Ахметова за системну допомогу охороні здоров'я: "Чудово, що є такі сподвижники, як Рінат Ахметов, які дивляться на нашу медицину і допомагають не словом, а ділом".

Заступник міського голови Запоріжжя Анатолій Пустоваров підкреслив, що значущість апаратів ШВЛ була високою і до епідемії коронавірусу, а сьогодні вони рятують життя.

"Дуже дякую Фонду Ріната Ахметова. Тим більше, що це вже не перша допомога місту. Упевнений, лікарям буде легше рятувати життя запорожців", – додав він.

Фото: akhmetovfoundation.org

Допомогу державним лікарням надають у межах проєкту "Боротьба з COVID-19 в Україні". Його реалізують за програмою фонду "Рінат Ахметов – Порятунок життів". Раніше, за особистим рішенням Ріната Ахметова, у межах цієї програми було реалізовано проєкт "200 "швидких" для України".

Тоді за рекордні пів року державні медзаклади в усіх регіонах отримали 200 спецавтомобілів із найсучаснішим обладнанням, здатних долати бездоріжжя. Зокрема 22 автомобілі з апаратами штучної вентиляції легенів для новонароджених. Це найбільший внесок одного благодійника в державну медицину України за весь час незалежності нашої країни.

Сьогодні багато із цих "швидких" залучено до боротьби з епідемією в усіх областях.