Держприкордонслужба України відкрила додатковий пункт для пропуску фур до Польщі

Перші фури вже виїжджають до Польщі через ПП "Устилуг"
Фото: ДПСУ | Держприкордонслужба / Telegram

З 8.00 за київським часом українські прикордонники в пункті пропуску "Устилуг – Зосин" почали пропускати порожні вантажні транспортні засоби на виїзд з України, повідомила 9 вересня в Telegram пресслужба ДПСУ.

"Рекомендуємо водіям порожніх вантажівок обирати для виїзду до Польщі пункт пропуску "Устилуг – Зосин", – звернулися у ДПСУ до далекобійників.

Держприкордонслужба зазначає, що змін у русі через цей пункт пропуску легкових автомобілів, автобусів і вантажних транспортних засобів вагою до 7,5 тонн не відбулося – їх пропускають, як і раніше.

Заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм 8 вересня анонсував відкриття пункту "Устилуг" для виїзду порожніх фур, назвавши цей захід першим кроком до розв’язання логістичної кризи на польсько-українському кордоні.

Контекст:

3 вересня Найєм розповів, що ситуація на українсько-польському кордоні стає критичною, а черга вантажівок з українського боку сягнула 45 км (тоді як із польського боку – 5 км максимум). За даними "Німецької хвилі", далекобійники проводять у черзі на кордоні по 7–10 днів.

"Головна причина цих черг – низька ефективність роботи польських служб, які проводять фітосанітарний і ветеринарний контроль", – заявив Найєм, додавши, що від початку повномасштабного вторгнення Росії контроль на польському кордоні сповільнився в кілька разів.

Міжнародний пункт пропуску "Ягодин" 6 вересня було заблоковано через акцію протесту польських далекобійників із боку автомагістралі Пйотркув – Трибунальський – Дорогуськ, що веде до кордону з Україною. До 8 вересня в черзі на пункті пропуску "Ягодин – Дорогуськ" на українсько-польському кордоні, за даними Найєма, перебувало 2437 машин, довжина черги сягала 58 км. Одна з вимог страйкувальників – пропускати порожні вантажівки через ПП на кордоні без черги.