До 15 років позбавлення волі засуджено чоловіка, який передавав окупантам локації українських військових

Російського агента затримали в січні
Фото: ssu.gov.ua

Суд ухвалив вирок жителю Мирнограда Донецької області, який передавав інформацію про сили оборони України російській ФСБ. Про це повідомив Офіс генерального прокурора України 13 серпня.

Прокурори Донецької обласної прокуратури довели в суді провину підсудного в державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України). Його засуджено до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За даними справи, у грудні 2023 року чоловік добровільно погодився передавати відомості воєнного характеру співробітнику ФСБ країни-агресора РФ. Він збирав інформацію про місця дислокації та переміщення особового складу і техніки Збройних сил України у своєму місті й у Покровську. Для цього використовував інтернет-ресурси і прислухався до розмов місцевих жителів, зокрема під час відвідування торговельних закладів.

Уточнивши локації на місцевості, чоловік робив позначки на Google Maps і скріншоти із власного телефона, після чого надсилав повідомлення куратору, повідомили в Офісі генпрокурора.

Служба безпеки України уточнила, що чоловік передавав окупантам геолокації штабів та опорних пунктів українських військ на покровському напрямку, а також вогневі позиції реактивної артилерії й пункти базування бронетанкової техніки ЗСУ. За матеріалами справи, за цими координатами РФ готувала прицільні удари із застосуванням керованих авіаційних бомб.

Співробітники СБУ затримали російського агента у січні цього року.

Контекст:

За даними Офісу генерального прокурора України, із початку повномасштабного вторгнення в Україні зафіксовано 18 594 злочини проти національної безпеки, із них 3544 – державна зрада.