СБУ затримала в Києві ймовірну резидентку російського ГРУ. Її підозрюють в організації підпалів військових автомобілів

Жінку підозрюють в організації підпалів військових машин
Фото: ssu.gov.ua

Служба безпеки України заявила 9 серпня, що зірвала спроби військової розвідки країни-агресора РФ створити власний агентурний осередок у Києві.

Унаслідок комплексних заходів у столиці затримали ймовірну резидентку (старшу агентку) Головного управління Генштабу збройних сил РФ, більш відомого як ГРУ. За даними слідства, вона координувала виконавців російських "замовлень" в Україні.

Першочерговим завданням осередку мав стати підпал службових автомобілів сил оборони, ідеться в повідомленні. "За задумом агресора, знищення військових автомобілів мало призвести до розхитування суспільно-політичної обстановки в Україні на користь РФ", – розповіли в СБУ.

Для викриття СБУ залучила свого "подвійного агента" – жителя столиці, якого раніше викрили на підготовці до одного з підпалів. Чоловік пішов на співпрацю із СБУ й допоміг задокументувати підривну діяльність фігурантки, ідеться в повідомленні.

За матеріалами справи, жінка була на прямому зв’язку зі співробітником ГРУ. Вона займалася координацією підпалювачів і допомагала їм проводити підривну діяльність у Києві, зазначили правоохоронці. Вони задокументували, що жінка давала прямі інструкції щодо виготовлення саморобних запалювальних пристроїв, якими зловмисники мали знищувати автомобілі військових. Також, за інформацією СБУ, вона особисто намагалася зняти на відео один із підпалів, який мав вчинити "подвійний агент". Саме тоді її й затримали, зазначено в повідомленні.

На місці інциденту оперативники вилучили саморобний запалювальний пристрій і мобільний телефон із доказами підривної діяльності. За даними слідства, фігурантка потрапила в поле зору військової розвідки РФ ще на початку повномасштабної війни. Тоді вона проживала в місті Токмак Запорізької області, а після захоплення частини регіону переїхала до Києва. Уже у столиці, за даними слідства, на неї дистанційно вийшов співробітник російської розвідки й запропонував співпрацю в обмін на гроші, яких вона так і не отримала.

Слідчі Служби безпеки повідомили її про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Вона перебуває під вартою.

Контекст:

4 червня Нацполіція повідомляла, що на початку 2024 року в соціальних мережах активізувалися спецслужби країни-агресора: представники РФ вербували підлітків у кількох містах України для підпалів автомобілів, які належать військовослужбовцям. Схему викрили, а підлітків затримали, зазначили правоохоронці.

Про те, що російські окупанти вербують неповнолітніх для підпалу автомобілів військовослужбовців, обіцяючи винагороду в розмірі кількох тисяч доларів, повідомляв також український омбудсмен Дмитро Лубінець 18 червня.

Протягом перших двох місяців літа підпали автомобілів фіксували в Києві, Дніпрі, Рівному, Львові, Одесі та приблизно 40 – у Харківській області